Lijstje

9 Latin restaurants voor de loeihete zomerhitte

Taco's, ceviche en michelada's: Latijns-Amerikaanse restaurants schieten als paddestoelen uit de grond. Dit zijn de nieuwe aanwinsten in de stad.

Corrie Gerritsma
Flora Beeld Tammy van Nerum
FloraBeeld Tammy van Nerum

Coba Taqueria
Dit Mexicaanse restaurant in Noord werd door recensent Hiske Versprille met een 8,5 bekroond en kwam daarmee in de top 10 van beste restaurants van 2017 terecht. Het gezellige tentje vol cactussen, bloemen en Mexicaanse snuisterijen serveert onweerstaanbare gerechten. 'We smullen ademloos van de knapperige tostada van blauwe mais met zwartebonenpuree, octopus, pinda en moritopeper (lichtgerookte habañero): een perfecte combinatie van kraak en malsheid met een fijne, trage gloei.'
Schaafstraat 4

Little Sal
De half-Argentijnse broers Vincent en Thomas Uzcudun van restaurant Salmuera openden daarnaast deze streetfoodbar. Prima voor een lunch of (in het weekend) een late night snack. Op de kaart ceviches (€12,50), empanadas (twee stuks €6) of sandwiches (vanaf €7,50) gemaakt door een Peruaanse chef-kok. Op de kaart onder andere de ceviche clásico met zeebaars, zoete aardappel, tijgermelk, rode ui en gepofte mais. Lekker met de chicha morada, een limonade met paarse mais, ­ananas, steranijs en kruidnagel.
Rozengracht 106

Mr. Haz Tacobar
Op het menu staan taco's met vlees, vis of een vegetarische topping (vanaf €6), maar ook nacho's, guacemole en ceviche. Cocktailtje erbij en je waant je in zonniger oorden. Kijk niet vreemd op als je hier overdag mensen achter hun laptop ziet zitten werken. Dat is juist de bedoeling van eigenaresse Carina van der Boom, die er speciaal laptopkabels voor heeft laten aanleggen.
Egelantiersstraat 24

Flora
Dit Mexicaans-Koreaanse tentje is een samenwerking tussen café Struik en pop-uprestaurant Best Coast Taqueria. Het wisselende menu maakt dat je elke week naar het fijne glazen huisje in het Bilderdijkpark kunt terugkomen voor iets nieuws. Een constante is de ­geroosterde bloemkooltaco (€11,50), die op Mexicaanse wijze met de hand wordt gemaakt. En dat Koreaans? Een taco is best te combineren met een portie kimchi sweet potato fries (€6).
Bilderdijkpark 1a

Salsa Shop
Dit op het Amerikaanse Chipotle gebaseerde concept telt al vier vestigingen in Amsterdam. Je kiest een burrito, taco's of salade en laat die vullen naar wens. Hiske Versprille schreef over de Salsa Shop op CS in een Proefwerk: 'Alledrie de vleessoorten zijn smakelijk en ook de salsa's (gerookte peper/ananas; salsa verde; pittige habañero) zijn vers en prima.' Waarschuwing van Versprille: 'De serveerster spuit de hele boel zonder te vragen onder de zure room en kaas - voorkom dat, want het is zonde van de goede vulling.'
Vier vestigingen: Stationsplein 43L, Ferdiand Bolstraat 1, Amstelstraat 32, Kinkerstraat 154

Tacos van de Salsa Shop op Amsterdam Centraal Beeld Rink Hof
Tacos van de Salsa Shop op Amsterdam CentraalBeeld Rink Hof
Coba Taqueria in Noord Beeld Mats van Soolingen
Coba Taqueria in NoordBeeld Mats van Soolingen

Café Comodo
De verf is nét droog in deze nieuwe aanwinst in West. In de winter warm je jezelf hier op met kruidige gerechten, in de zomer zit je heerlijk aan het water. Op het menu staan onder andere octopus met boerenkool, limabonen, paprikaolie en chipotle (€14,50) en taco bowls met zalm (€14,50) of zoete aardappel. Met hun eigen afspeellijst kom je alvast in de stemming.
Jan Pieter Heijestraat 110

Taqueria Tacobar
Deze tacobar in Amsterdam West heeft een overzichtelijke kaart. Je kunt kiezen uit 5 taco's: rund, varken, kip, vis of vega (vanaf €5) die worden geserveerd met huisgemaakte salsa's. Je kunt uitbreiden met bijgerechten zoals avocadofrietjes, mais of guacemole. Vergeet ook een frozen margarita of tequila niet: je zit niet voor niets in een tacobar in plaats van tacorestaurant.
Tweede Helmersstraat 26

Chiapas Taco Cartel is een gezellige Mexicaanse kantine Beeld Mats van Soolingen
Chiapas Taco Cartel is een gezellige Mexicaanse kantineBeeld Mats van Soolingen

Chiapas Taco Cartel
De kaart in deze knusse mexicaanse kantine is eenvoudig: een zestal vullingen die je in taco's (twee voor €8,50), of in een burrito (een tortillarol waar ook bonen en rijst in zitten, €11) kunt krijgen. Proefwerk-recensent Hiske Versprille was niet onverdeeld enthousiast: 'De runderstoof met chipotle is lekker pittig-aromatisch, en wordt geserveerd met prima ­guacamole. Maar de bloemtortilla's zijn taai en plakkerig.'
Van Woustraat 29

Taco Tuesday in Kriterion
Elke dinsdagavond kun je je in filmtheater Kriterion vanaf 18.00 uur te goed doen aan taco's voor een klein prijsje (€2). Ze worden gemaakt door pop-up Best Coast Taqueria, dat sinds januari restaurant Flora in het Bilderdijkpark uitbaat.
Roetersstraat 170

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over