9-jarige huilend in rechtbank na neerschieten klasgenootje

Een bang uitziend en huilend 9-jarige jongetje, gekleed in een oranje pak, verscheen gisteren voor de jury in een rechtbank in Washington. De jongen wordt verdacht van het neerschieten van een 8-jarig klasgenootje.

AP/Redactie
Het jongetje. Beeld ap
Het jongetje.Beeld ap

De vraag is: wist de jongen dat hij verkeerd bezig was? En wie is er nog meer verantwoordelijk voor het drama dat plaatsvond? De jongen wordt ermee belast dat er een geweer in zijn rugzak afging, toen hij die neergooide op een bureau. Daarbij werd de 8-jarige Amina Kocer-Bowman geraakt. Zij verkeert in kritieke toestand.

De jongen wordt onwettelijk in bezit zijn van een geweer, het meebrengen van een gevaarlijk wapen naar school en het plegen van een aanslag ten laste gelegd. Zijn borgtocht is vastgesteld op 50.000 dollar. Uiteindelijk moet de rechtbank bepalen of de jongen in staat is te begrijpen dat hij fout zat. Pas als dat het geval is, kan de zaak worden voortgezet.

'Goed hart'
'Het was een vreselijke vergissing,' zei de vader van de jongen, Jason Cochran, buiten de rechtbank. Volgens de autoriteiten heeft de jongen een 45.kaliber geweer meegenomen uit zijn moeders huis en het wapen laten afgaan, vlak voor de school uit ging. Aan een klasgenoot zou hij hebben verteld dat hij een geweer had meegenomen van zijn vader, en dat hij van plan was weg te lopen.

Zijn juffrouw, Natalie Poss, vertelde aan KING-TV dat het schietincident 'de nachtmerrie van iedere docent is'. Ze vertelde een luide knal te horen en toen het meisje te zien liggen. Ze verklaarde ook dat het jongetje 'een goed hart heeft'. De lerares gelooft niet dat hij met opzet handelde.

Volgens de nationale wet kunnen kinderen tussen 8 en 12 aangeklaagd worden als de rechter bepaalt dat ze in staat zijn om de gevolgen van hun daden te overzien.

Jason Cochran, de vader van de jongen. Beeld ap
Jason Cochran, de vader van de jongen.Beeld ap
Meer over