Lijstje

8 tips om niet zelf te hoeven koken tijdens kerst

Ga je een eenzame kerst tegemoet of heb je geen zin om te lang in de keuken te staan? Op deze 8 plekken in de stad kun je terecht voor een kerstmaaltijd.

Sarah Sitanala en Liza Rijken
Van maaltijdbox tot saunadiner. Beeld Deborah van der Schaaf
Van maaltijdbox tot saunadiner.Beeld Deborah van der Schaaf

1. Instock: Niks verspillen

Bij restaurant Instock in Oost vinden ze dat wereldwijd te veel eten wordt verspild en redden ze voedsel van de vuilnisbak. Ook ­tijdens de kerstdagen wordt volgens dit principe gekookt en kun je aanschuiven voor een kerstdiner.

Een kant-en-klaar menu is er niet; dat wordt samengesteld uit de oogst van die dag. Mocht je de avonden al kwijt zijn aan familieverplichtingen, dan kun je overdag bij ­Instock terecht voor een brunch.

Czaar Peterstraat 21, 16 t/m 25 december. Prijs: diner €32,50, wijnarrangement €20, brunch €19,50.

2. Marits Eetkamer: Alsof je thuis bent

Marits Eetkamer is een optie als je geen zin hebt om te koken, maar wel ­behoefte hebt aan een huiselijke sfeer. Het huiskamerrestaurant is opgezet door de Amsterdamse Marit Beemster, die zo veel mogelijk kookt met biologische en plantaardige producten.

Hier geen chic diner, maar eenvoudige, dagverse gerechten. Kortom: doen alsof je thuis bent zonder te hoeven koken. Op tijd reserveren wordt aangeraden, want er is beperkt plek.

Andreas Bonnstraat 34, zaterdag 24 december. Prijs: €45 voor een vegetarisch vijfgangendiner.

3. Badhuis Da Costa: Zweten en eten

Sta je open voor een nieuwe kerst­traditie, dan is Badhuis Da Costa het ­overwegen waard. Het badhuis opent ­namelijk op eerste en tweede kerstdag de deuren voor een saunabezoek met aansluitend een diner.

Voor de kerstavonden is een arrangement samengesteld. Hiermee krijg je toegang tot de sauna, koffie, thee en een diner inclusief twee glazen wijn. Op deze ­manier wil het badhuis inwoners uit alle stadsdelen een plek bieden om samen te zijn tijdens de feestdagen.

Da Costakade 200, 25 en 26 december. Prijs: €32,50.

4. Renzo's: Buon Natale!

Zin in een Italiaanse kerst? Bij Renzo's Delicatessen op de Van Baerlestraat kun je de 24ste terecht voor Italiaanse kant-en-klaarmaaltijden - van ­antipasti tot desserts. Denk aan verse truffel­ravioli, gegrilde groenten, pasta's, kazen en vleeswaren. En fijn: mocht je iets vergeten zijn, dan kun je dat alsnog inslaan op eerste kerstdag, in de twee uur dat ze open zijn.

Van Baerlestraat 67, 24 december (tot 17.00 u) en 25 december (11.00 - 13.00 u).

5. Marleen Kookt: Even opwarmen

Via Marleenkookt.nl is het mogelijk om een complete kerstmaaltijd te ­bestellen, die bij je thuis wordt afgeleverd. De bezorgservice, ­in 2011 opgezet door ­Marleen Jansen, heeft als uitgangspunt dat je (bijna) geen vinger hoeft uit te steken.

Alle gerechten komen met een opwarmtip ('Liefst in de oven op 160 graden') en een weetje van de dag. Tot en met 23 december kun je een luxe viergangendiner bestellen. Het diner wordt uiterlijk 24 december bij je thuis bezorgd. Zolang je de gerechten koel bewaart, kun je ze zelfs nog uitserveren op tweede kerstdag.

Het viergangendiner is te bestellen t/m 23 december. Prijs: €32,50.

6. Ouderendiner: Aan tafel!

Iets betekenen voor Amsterdamse ­ouderen en tegelijkertijd een gezellige avond beleven? Via AmsterdamCares is het mogelijk je in te schrijven voor een (vervroegd) kerstdiner bij verschillende zorginstellingen in de stad.

Als vrijwilliger help je met het dekken van de tafels, het begeleiden van ouderen naar hun plek en het uitserveren van de borden. Op alle locaties prik je een vorkje mee en leg je contact met de ­bewoners. Bij de meeste zorginstellingen is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Op deze plekken kunnen ze nog wat hulp en gezelligheid gebruiken:
- Vreugdehof in Zuid, voor het kerstdiner van woensdag 21 december (15.30-21.00 u).

- Ottho Heldring in Nieuw-West, voor de kerstdiners op 21 en 22 december (16.00-20.00 u). Veel bewoners zitten in een rolstoel, het is daarom belangrijk dat vrijwilligers helpen met het ­uitserveren van maaltijden.

- Buurtbuik Zuid, voor het kerstdiner op 24 december (11.30-15.00 u).

Aanmelden kan tot een paar minuten voor aanvang via www.nederlandcares.nl.

7. Iedereen Kerst: Happen met daklozen

Een diner op eerste kerstdag voor ­­dak- en thuislozen bij Mossel & Gin in het Westerpark, georganiseerd door vrienden en vrijwilligers. ­Iedereen is welkom en mag mee-eten. Ook kun je op deze avond oude winterjassen, slaapzakken, mutsen en ander warm spul doneren voor het goede doel. Aanmelden kan via de website of Facebookpagina van Iedereen Kerst.

Gosschalklaan 12, 25 december (vanaf 17.00 u).

8. De hulptroepen: Koerier bellen

Is het eten mislukt en dreigt het kerstdiner uit te lopen op een tafel vol tosti's en gebakken eieren? De meeste ­bezorgservices leveren óók tijdens de kerstdagen. Zo bezorgt Deliveroo op kerstavond nog tot 20.00 uur en Foodora tot 17.00 uur. Eerste kerstdag wordt het lastig, dan zijn bijna alle ­bezorgdiensten gesloten. Op tweede kerstdag rukken alle koeriers weer uit.

Eet smakelijk! Beeld anp
Eet smakelijk!Beeld anp
Meer over