8 boerderijen om te bezoeken in en rond de stad

Behoefte aan groen? Lekker mest snuiven en geitjes aaien? Daarvoor hoef je geen kilometers de stad uit; dit zijn de stadsboerderijen in en rond de stad.

Sophie van Oostvoorn
Stadsboederijen: leuk voor de kids en relaxed voor de ouders Beeld anp
Stadsboederijen: leuk voor de kids en relaxed voor de oudersBeeld anp

1. Ons Genoegen

Erg kneuterig boerderijtje langs de Spaarndammerdijk. De boerderij ligt al sinds de dertiende eeuw in de polder vlakbij Sloterdijk. Begin deze eeuw werd het pand gekraakt door activisten die niet wilden dat het pand tegen de vlakte zou gaan, in 2005 werd het gerestaureerd. Nu kun je er terecht voor prima pannenkoeken, de Weggeef-winkel en een tuin waar kinderen lekker kunnen ravotten.
Spaarndammerdijk 319
Website

2. Ridammerhoeve

Een van de fijnste boerderijen van de stad. Gelegen in het Amsterdamse Bos, waar je naast voor geitjes aaien ook terecht kunt voor allerhande geitenproducten, maar ook voor een cappuccino en een stukje taart. Een hit is en blijft de oude tractor op het terrein - welk Amsterdams kind heeft daar geen boer en boerinnetje op gespeeld?
Nieuwe Meerlaan 4
Website

null Beeld Andre van de Hoeven
Beeld Andre van de Hoeven

3. Anna Hoeve

Officieel is het gewoon een restaurant: restaurant Polder. Maar de boerderij waar het restaurant nu in gevestigd is, bestaat al sinds 1816 en werd bestierd door Anna van den Broeke van wie de boerderij de naam kreeg. Binnenkort eet je hier uit de naastgelegen moestuin die door studenten en buurtbewoners beheerd wordt. Buiten kunnen de kinderen ravotten op het naastgelegen grasveld.
Science Park 201
Website

4. Stadsboerderij Osdorp

Dankzij de moestuin en en enkele rondscharrelende kippen krijg je hier behoorlijk het plattelandsgevoel. Bezoekers kunnen hun gang gaan in de pluktuin. Maar alleen de groenten die op het bordje staan, anders krijg je het aan de stok met een van de tuinders. Voor kinderen, maar ook voor volwassenen, worden hier regelmatig activiteiten georganiseerd.
Botteskerksingel 30B
Website

5. Stadshoeve

Ten noorden van de stad, bij Zunderdorp, ligt boerderij Stadshoeve. Deze boerderij is 'biologisch dynamisch'. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. In de boerderij zijn koeien, schapen, kippen, paarden, varkens en honden te vinden en de boerderij is nog vol in bedrijf. Altijd al op een boerderij willen trouwen? Ook dat kan hier.
Zunderdorpergouw 33
Website

null Beeld Roy Del Vecchio
Beeld Roy Del Vecchio

6. Stadsboerderij Westerpark

Sinds 1998 zit in het Westerpark een boerderij met het doel kinderen en volwassenen vertrouwd te maken met dieren en de verzorging. Kinderen mogen hier de stallen in en ze kunnen terecht in de speeltuin, terwijl de ouders uitpuffen op het terras. Rond kerst is deze boerdeij ook een bezoekje waard, want dan is er een levende kerststal te zien.
Overbrakerpad 10
Website

7. Noordoogst

Hier wordt ecologisch en duurzaam voedsel geproduceerd. Verschillende restaurants in de stad halen hier hun groenten al vandaan, waaronder het naastgelegen restaurant Stroop. Horeca is dus aanwezig en er wordt gewerkt aan een natuurspeeltuin. Ook kun je als vrijwilliger verschillende dagen terecht om een handje te helpen.
Meteorenweg 272-280
Website

8. Zimmerhoeve

Dieren worden al sinds de jaren 70 gehouden op het stukje grond van de Zimmerhoeve. En nog steeds scharrelen er kippen, varkens, koeien, konijnen, cavia's, geiten en katten rond. Ook wordt er honing geproduceerd en kun je in de vakantie je huisdier laten logeren bij het Dierenhotel. Eind oktober viert de boerderij haar 20-jarig bestaan.
Schimmelstraat 44
Website

Meer over