70 Procent Nederlanders vreest terreuraanslag

Van alle Nederlanders maakt 70 procent zich weleens zorgen over een aanslag in ons land. Vier op de tien zegt beter op te letten wat er om hen heen gebeurt.

Victor Schildkamp
Beeld van kort na de zelfmoordaanslag in Manchester, na het concert van Ariana Grande. Beeld anp
Beeld van kort na de zelfmoordaanslag in Manchester, na het concert van Ariana Grande.Beeld anp

Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceert.

Een groot deel van de mensen zegt in het algemeen meer om zich heen kijken, vooral op plaatsen waar veel publiek mensen samenkomt, zoals treinstations, winkelcentra en evenemententerreinen.

Toch past maar een 'klein' deel van de mensen z'n gedrag aan: zo stapt 7 procent geen vliegtuig meer in vanwege terreurangst.

Vrouwen
Zeventig procent van de Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over een aanslag in ons land. Maar 'slechts' 4 procent denkt dat de kans groot is zelf slachtoffer te worden van terreur.

Vrouwen zijn iets banger dan mannen en in grote steden liggen de percentages wat hoger dan op het platteland. Mensen met een islamitische achtergrond in Nederland zijn minder bang voor een aanslag en denken ook minder vaak dat de kans daarop groot is.

De cijfers van het onderzoek gaan over de eerste helft van 2016. Aanslagen in Frankrijk op Charlie Hebdo en Bataclan in Parijs waren toen al geweest. Tijdens het onderzoek vonden de aanslagen in Brussel plaats.

Maar ná het onderzoek teisterden nog enkele aanslagen verschillende steden in Europa, zoals recentelijk Londen en Manchester.

Veder gestegen
Na de aanslagen in België bleek uit een telefonische rondvraag onder een deel van de geënquêteerden dat de angst voor terreur verder was gestegen.

We houden buitenlanders, mensen met rugzakken, mensen die zich raar gedragen en verlaten tassen en koffers extra in de gaten, maar we leven ondertussen gewoon door.

De meeste mensen althans. Zo mijdt 'slechts' 3 procent van de Nederlanders tegenwoordig het openbaar vervoer. Daarnaast stapt toch 7 procent niet meer in het vliegtuig. Zo blijkt uit het onderzoek van het CBS.

Turkije
Van al onze vakantiebestemmingen heeft Turkije het meeste last van angst voor aanslagen. Dat land mijden we als vakantiebestemming nu het meest. Maar wel houdt bijna de helft van de Nederlandse vakantiegangers rekening met terreur bij de vakantiekeuze en geeft aan bepaalde bestemmingen te mijden in verband met een mogelijke terroristische aanslag.

Van alle volwassenen geeft 7 procent aan bepaalde plaatsen in Nederland te mijden in verband met een mogelijke aanslag. Het gaat dan vooral om grote evenementen met veel bezoekers, zoals voetbalstadions, festivals of evenementen zoals met Koningsdag.

De 'toegenomen waakzaamheid' in Nederland leidt af en toe tot overlast. Vorig jaar was Schiphol in rep en roer vanwege raar gedrag van een dronken Pool.

In maart van dit jaar werd in Breda een perron ontruimd vanwege een 'verdachte koffer'. Een maand daarvoor gebeurde dat ook op station Almere.

Op meerdere stations in Nederland was er afgelopen jaar af en toe paniek om een koffer of verdacht persoon.

November 2016: Politie agenten tegenover theater Bataclan, dat heropend werd met een concert van Sting. Een jaar eerder kwamen bij de bloedige aanslagen in Parijs 130 mensen om het leven. Beeld anp
November 2016: Politie agenten tegenover theater Bataclan, dat heropend werd met een concert van Sting. Een jaar eerder kwamen bij de bloedige aanslagen in Parijs 130 mensen om het leven.Beeld anp
Meer over