Update

7 Amerikanen gewond bij aanval op NAVO-legerbasis in Kunduz

Bij een aanval op een legerbasis van de NAVO in het noorden van Afghanistan zijn vanmiddag zeven Amerikaanse militaire trainers gewond geraakt. Het incident had plaats in het stadje Imam Sahib in de noordelijke provincie Kunduz, waar Nederland een trainingsmissie heeft.

Reuters/ANP/Redactie
De Afghaanse president Hamid Karzai riep vandaag op tot kalmte tijdens een persconferentie. © ANP Beeld
De Afghaanse president Hamid Karzai riep vandaag op tot kalmte tijdens een persconferentie. © ANP

Dat heeft de lokale chef van de politie Samihullah Qatra laten weten. Volgens Qatra gooiden demonstranten een granaat naar de NAVO-basis.

Vertegenwoordigers van NAVO-legermacht ISAF in Afghanistan hebben bevestigd dat er een explosie heeft plaatsgevonden bij een legerbasis. Ze wilden evenwel niks zeggen over het aantal gewonden.

In Imam Sahib waren ongeveer 2000 mensen bijeengekomen om te demonstreren tegen koranverbrandingen door Amerikaanse militairen. Bij de betoging kwam een persoon om het leven. Ook raakten zeven mensen gewond.

De circa 350 Nederlanders verblijven op een Duitse basis even buiten de stad Kunduz, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Imam Sahib. Bij deze basis heeft nog geen enkel protest plaatsgevonden, aldus een zegsman van het ministerie van Defensie in Den Haag. Toch is de Nederlandse trainingsmissie in Kunduz tijdelijk stilgelegd. Nederlanders blijven wegens de onrust op hun basis, die ze delen met Duitse troepen.

Gisteren was er in de stad Kunduz ook al een protest. Toen vielen er 4 doden en raakten meer dan 50 mensen gewond doordat de menigte een VN-complex aanviel.

Oproep Karzai
In Afghanistan zijn er al dagen hevige onlusten na beschuldigingen dat er korans zouden zijn verbrand door Amerikaanse militairen. Afghaanse vuilnisverwerkers zouden op de Amerikaanse luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan de geblakerde restanten van korans hebben gevonden.

Volgens president Karzai zijn er inmiddels 29 doden gevallen en rond de 200 gewonden. Vier NAVO militairen kwamen om het leven. Twee werden gedood door een Afghaanse militair en de andere twee door een politieagent.

Tijdens een persconferentie vanochtend riep Karzai op tot kalmte. Karzai 'veroordeelde in de sterkste bewoordingen' de manier waarop de Amerikanen met het volgens moslims heilige boek zijn omgegaan. Tegelijkertijd stelde hij: 'Nu we onze emoties hebben getoond, is het tijd voor kalmte en rust.'

Afgelopen donderdag bood de Amerikaanse president Barack Obama zijn excuses aan voor de koranverbranding. Obama verklaarde dat er geen opzet in het spel is geweest en beloofde een grondig onderzoek naar het incident. De NAVO en het Amerikaanse leger hadden eerder hun excuses al aangeboden voor het incident.

Meer over