Lijstje

5x kindvriendelijke restaurants volgens Amsterdammers

In het ene restaurant geneer je je de ogen uit je kop voor je rondrennende gespuis dat niks lust, maar je hebt ook nul zin om wéér in dat plakkerige pannenkoekenrestaurant te zitten. Geen zorgen, in deze restaurants kun je lekker en leuk uit eten, mét kinderen.

Het Parool
null Beeld anp
Beeld anp

Rosa & Rita
Een restaurant grenzend aan een parkeerterrein klinkt misschien niet als de meest kindvriendelijke plek, maar bij Rosa & Rita resulteert het juist in een groot en rustig terras waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. "Ook binnen hebben we veel ruimte, waardoor kinderen anderen niet snel lastigvallen," zegt eigenaar Bjorn ter Kuile.

Een kindermenu hebben ze niet, maar terwijl de ouders zich tegoed kunnen doen aan een entrecôte, happen de kinderen een pizzaatje of merguezworstjes weg en kunnen ze rustig aan tafel een kleurplaat inkleuren.

Buiten kan er worden gespeeld, gerend en geschommeld. Al zijn die schommels ook voor de volwassenen. "Kinderen zijn van harte welkom, maar we zijn géén kinderrestaurant," benadrukt ter Kuile, "De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders, die spreken we erop aan als het te gortig wordt. Een groot deel van ons publiek heeft geen kinderen, dat moeten we ook respecteren. Maar eigenlijk gaat het altijd prima."

Conradstraat 471

Kinderen zijn van harte welkom in Rosa en RIta, maar het is géén kinderrestaurant Beeld Rosa en Rita
Kinderen zijn van harte welkom in Rosa en RIta, maar het is géén kinderrestaurantBeeld Rosa en Rita

Oriental City
Voor de avontuurlijke kinderen (of ouders die het smakenpallet van hun kind wat willen verbreden) is dimsummen bij Oriental City een prima optie: kleine gerechtjes en keus te over.

Kleurplaten en ander randvertier is er niet, maar als we de tipgevers mogen geloven is het gedoe met de mandjes en de rumoerige setting al vermaak genoeg om ze koest te houden.

Koest houden moet wel, want kinderen worden geacht op hun plek te blijven. Met de twee verdiepingen die dit Chinees Kantonese restaurant rijk is, is dat misschien maar beter ook want voor je het weet ben je ze kwijt.

Oudezijds Voorburgwal 177-179

In een avontuurlijke bui? Maak een reisje naar dimsum-walhalla Oriental City Beeld Charlotte Odijk
In een avontuurlijke bui? Maak een reisje naar dimsum-walhalla Oriental CityBeeld Charlotte Odijk

Haddock Amsterdam
Bij Haddock op Zeeburgereiland is de zaak in tweeën gesplitst: rechts staan de 'tweetjes': kleinere tafels voor een romantisch diner met je lover of een knusse plek voor vrienden. Links staan de grotere tafels, geschikt voor gezinnen én bovendien dichtbij de kinderkamer, waar de kinders naar hartelust kunnen spelen en op zaterdagen zelfs een kinderdisco wordt georganiseerd.

Aan tafel worden ze vermaakt met een in te kleuren postkaart (die gratis kan worden verstuurd) en kunnen ze los gaan op het kindermenu: pasta, poffertjes, kroketten, friet en vissticks.

Er wordt dus heel wat gedaan voor het kleine grut, maar daar staat ook iets tegenover: rennen, gillen en spelen doe je in de kamer, niet in het restaurant. Mocht dat toch een keer gebeuren worden de kinders eerst vriendelijk aangesproken door het personeel, baat dat niet? Dan zijn de ouders aan de beurt. Er moet immers wel rekening gehouden worden met de rechterkant van de zaak.

Marie Baronlaan 19

Bij Haddock vind je rechts de tafels voor stelletjes en links de plekken voor families Beeld Homeira Rastegar
Bij Haddock vind je rechts de tafels voor stelletjes en links de plekken voor familiesBeeld Homeira Rastegar

Café restaurant Amsterdam
Cradam is géén kinderrestaurant, wel een familierestaurant. Opa's, oma's, kinderen, wat eigenaresse Milene Hoving betreft is iedereen welkom. Door de grootte van het restaurant is er voor iedereen plek. "Bij een klein restaurant kan ik me voorstellen dat het lastiger is, dan heb je al weinig plek en overheerst het meer. Bij ons maakt het op die honderd tafels niet uit dat er vijf gezinnen zijn."

Los van kleurplaten aan tafel en een plein voor de deur, is er geen extra kindervertier. "Niet nodig," zegt Hoving. "Kinderen vinden het ook leuk dat de ouders het naar hun zin hebben."

Dat er op het menu geen kinderprakkies staan, zegt weinig. "Een vormgevingsding," legt Hoving uit, "Ik heb me te houden aan het A4-formaat van de menukaart, daar past niet alles meer op. We hebben buiten het menu om van alles voor kinderen." Ook hier geldt: binnen rennen kan niet. Volle borden, hete koffie, veel te gevaarlijk. Het personeel spreekt de kinderen - indien nodig - vriendelijk aan. Evenals ouders die hun peuter op de grond laten kruipen.

Watertorenplein 6

In Cradam hebben ze ruimte voor iedereen Beeld Jorgen Caris
In Cradam hebben ze ruimte voor iedereenBeeld Jorgen Caris

Pllek
Bij stadsstrand Pllek tref je vooral op zondag veel gezinnen. Dan is er namelijk ook een gratis kinderprogramma voor kinderen van 4 tot 11 jaar: theater, yoga, knutselen. "Eigenlijk hetzelfde als wat we voor de volwassenen organiseren," zegt persvoorlichter Jamura Vrooman.

Dat geldt ook voor het menu: geen speciale kindergerechten, maar wel de mogelijkheid een halve portie te bestellen. Aan tafel kan er gekleurd worden en op het stadsstrand gespeeld, maar rondrennen wordt niet op prijs gesteld. Vrooman: "Een standaard beleid hebben we daar niet voor, maar meestal is het voldoende om het gewoon even tegen de ouders te zeggen."

Tt. Neveritaweg 59

Op het stadsstrand van Pllek mag worden gespeeld, maar rondrennen wordt niet op prijs gesteld. Beeld Amaury Miller
Op het stadsstrand van Pllek mag worden gespeeld, maar rondrennen wordt niet op prijs gesteld.Beeld Amaury Miller

Kinderparadijs

Leuk Amsterdam
Toch liever naar een restaurant dat écht geent is op je mini-me? Na het succes van kinderrestaurant 'Leuk Bussum' is begin november 'Leuk Amsterdam' in West geopend.

De kinderen eten tijdens het voorgerecht van de ouders een p-gerecht: pizza, patat, pasta of pannenkoek om vervolgens richting de speelruimte te verplaatsen zodat de volwassenen ongestoord hun kalfsribeye verorberen.

In de afgesloten speelruimte wordt het kroost vermaakt met een bioscoop, Playstation, airhockeytafel en speelhoek. Dit alles onder toezicht van een oppas met walkie-talkieverbinding naar het restaurant; je hoeft dus niet zelf je jengelende telg met een bloedneus uit een ballenbak te plukken.

Restaurant Stroop
Wil het gebroed per se pannenkoeken? Dan biedt Stroop in Noord wellicht uitkomst: naast een burger en een stoof serveren ze hier 'culinaire pannenkoeken'. Dat betekent zoveel als een Mexciaanse fajita, een Indiase dosa of Hollandse pannenkoeken met hartig beleg als zalm, brie of salami. De kinderen kunnen stuiterend de deur uit: voor hen zijn er pannenkoeken met smarties, knettersuiker en rozijnen of poedersuiker en citroen.

Meer over