Update

5 jaar geëist tegen Berlusconi

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van 5 jaar geëist in het corruptieproces tegen oud-premier Silvio Berlusconi van Italië. Dat meldt persbureau ANSA.

ANP/Redactie
Archieffoto van Berlusconi (midden) in het parlement. Beeld EPA
Archieffoto van Berlusconi (midden) in het parlement.Beeld EPA

Berlusconi wordt er van beschuldigd dat hij de Britse David Mills in de jaren negentig 440.000 euro zou hebben betaald in ruil voor valse getuigenissen in rechtszaken tegen hem. Mills is een voormalige advocaat van de oud-premier.

De Brit is al schuldig bevonden voor het aannemen van het geld. Berlusconi wist de zaak tegen hemzelf te vertragen door een speciale wet te laten aannemen dat hij als premier niet terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutionele Hof maakte daar korte metten mee. Daardoor kon de zaak worden hervat.

Ruby
Deze zaak is een van de vele Berlusconi-processen momenteel die plaatsvinden in Milaan. Zo heeft het Constitutionele Hof gisteren besloten dat de rechtbank in Milaan ook bevoegd is om de zaak rond de Marokkaanse danseres Ruby te behandelen.

De 75-jarige Berlusconi wordt ervan beschuldigd Karima el Mahroug - alias 'Rubycuore, hartendief' - betaald te hebben voor seks toen ze 17 jaar was en dus minderjarig volgens de Italiaanse prostitutiewetgeving. De advocaten van Berlusconi hadden verzocht om deze zaak door een speciale rechtbank te laten berechten, maar ook daar ging het hof voor liggen.

Familie van Mubarak
Berlusconi, die op 12 november ontslag nam als premier, moet zich ook verantwoorden voor machtsmisbruik. Hij zou bij de politie van Milaan geprobeerd hebben om Ruby vrij te krijgen na haar arrestatie wegens een diefstal in mei 2010. Berlusconi beweerde indertijd dat Ruby familie was van de toenmalige Egyptische president Mubarak.

In nog twee andere processen tegen Berlusconi gaat het om financiële malversaties. De ex-premier ontkent in alle zaken iets verkeerd gedaan te hebben.

Schadevergoeding
Berlusconi moet 250.000 euro schadevergoeding betalen aan het Italiaanse ministerie van Algemene Zaken wegens de geleden imagoschade. Dit eiste de landsadvocaat vandaag in het corruptieproces tegen de mediamagnaat, aldus persbureau Adnkronos.

Ruby 'hartendief' Beeld EPA
Ruby 'hartendief'Beeld EPA
Meer over