lijstje

5 cafés om Amsterdams bier te drinken

Rond 1980 telde Nederland het historisch lage aantal van 19 brouwerijen, maar inmiddels telt alleen Amsterdam al 16 brouwers met een eigen installatie en ruim twee dozijn huurbrouwers. Waar drink je al dit Amsterdamse bier?

Edo Dijksterhuis en JW Kaldenbach
In Het Arendsnest op de Herengracht met wel 52 tappunten. Beeld JW Kaldenbach
In Het Arendsnest op de Herengracht met wel 52 tappunten.Beeld JW Kaldenbach

In de jaren tachtig maakten de Nederlandse brouwers allemaal een laf soort fabrieksbier, schrijven Edo Dijksterhuis en Jan Willem Kaldenbach in hun nieuwe boek Wish You Were Beer - breweries, bars and beer shops in Amsterdam.

Maar Nederland heeft een inhaalslag gemaakt en kent inmiddels een hogere brouwerijdichtheid dan Groot-Brittannië of zelfs bierland België.

Amsterdam telt zestien brouwers met een eigen installatie en ruim twee dozijn ­zogenoemde huurbrouwers, die hun recepten uitvoeren bij derden. De schrijvers tippen vijf kroegen - in willekeurige volgorde - waar je veel soorten Amsterdams bier kunt proeven.

1. Arendsnest
Een tempel voor het Nederlandse bier. Drijvende kracht is Peter van der Arend, een van de eerste gecertificeerde 'bierologen' in ons land. De bar is uitgerust met een recordaantal van 52 kranen die alleen bier van eigen bodem tappen. Dit is dé plek om te proeven, studeren en ontdekken.
Herengracht 90

Het Arendsnest Beeld JW Kaldenbach
Het ArendsnestBeeld JW Kaldenbach

2. Bret
Een oase in de kantoorwoestijn van Sloterdijk. Bret is gevestigd in aan elkaar gelaste zeecontainers en gestoffeerd met gerecycled materiaal. Amsterdams bier van Brothers in Law Brewing, Oedipus en Two Chefs Brewing stroomt uit de tien taps. Het eerste technofeest werd gevierd met een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen Gin & Tonic IPA genaamd Disco Bitch.
Orlyplein 76

Bret, een bieroase tussen de kantoortorens bij Sloterdijk Beeld JW Kaldenbach
Bret, een bieroase tussen de kantoortorens bij SloterdijkBeeld JW Kaldenbach

3. Foeders
De meest attente barman van Amsterdam is tevens een vraagbaak op biergebied. Yuri Hegge loodst iedere klant met keuzestress vakkundig door zijn uitgebreide menu. Foeders - vernoemd naar een houten vat voor fermentatie - heeft 42 taps met een aanbod dat altijd vers is en regelmatig wisselt.
Ceintuurbaan 257

Barman Yuri Hegge van Foeders weet precies wat er uit zijn 42 taps stroomt. Beeld JW Kaldenbach
Barman Yuri Hegge van Foeders weet precies wat er uit zijn 42 taps stroomt.Beeld JW Kaldenbach

4. Tap Zuid
Als het in Amsterdam gebrouwen wordt, dan heeft Tap Zuid het. Het café met Amerikaans geïnspireerd interieur produceert in samenwerking met Pontus Brewing ook nog De Amsterdamse Leeuw. Het wordt getapt tijdens het eigen zomerfestival, dat voor de deur plaatsvindt.
Maasstraat 70

Tap Zuid Beeld JW Kaldenbach
Tap ZuidBeeld JW Kaldenbach

5. Bar Joost
Stamkroeg van lokale brouwers die er regelmatig hun nieuwe creaties uitproberen. Het biermenu is 100% Amsterdams. Tijdens UnTapped Nights presenteren de stamgasten zeldzame bewaarbieren voor proefsessies van hoog niveau.
Molukkenstraat 33

Lees ook: Zo groeide Amsterdam uit tot bierwalhalla

Bar Joost in de Molukkenstraat Beeld JW Kaldenbach
Bar Joost in de MolukkenstraatBeeld JW Kaldenbach

Lees ook: Zo groeide Amsterdam uit tot bierwalhalla

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over