Lijstje

5 Amsterdamse topplekken voor hummuslovers

Hummus hier, hummus daar; de kikkererwtenpasta steekt de avocado naar de kroon. Vijf zaken voor het betere smeerwerk en twee zaken met hoge verwachtingen.

Noor Lagendijk
Amsterdammers kunnen van hummus geen genoeg krijgen. Beeld shutterstock
Amsterdammers kunnen van hummus geen genoeg krijgen.Beeld shutterstock

Sir Hummus
Hier wordt de hummus geserveerd zoals in Jeruzalem: als een hoofdgerecht met toppings, bijgerechten en pita. Het bereidingsproces van 24 uur wordt niet ingekort, zoals vaak het geval is bij de hummus uit de schappen. De kikkererwten worden gesorteerd, gewassen en 's nachts geweekt, de dag erna gekookt tot ze boterzacht zijn en net voordat Sir Hummus zijn deuren opent, wordt de rest toegevoegd: ­tahin, ­citroensap en een snuf zout.

Je kunt een kleine (€6,50) of een grote versie (€7,50) eten op het blauw geschilderde hoekje aan het Van der Helstplein. Ook kun je bakjes afhalen, voor thuis op de bank.

Van der Helstplein 2
Dinsdag t/m vrijdag (12.00-20.00)
Zaterdag en zondag (12.00-17.00

Bij Sir Hummus kun je ook afhalen. Beeld Bart van Heezik
Bij Sir Hummus kun je ook afhalen.Beeld Bart van Heezik

Hummus House
Chef Tom Cook (27) heeft over de hele wereld in keukens gestaan, ook in een restaurant met een Michelinster. Toch gaat zijn hart het meest uit naar de kikkererwtenspread.
Drie jaar ­geleden waren Cook en eigenaar Itei op zoek naar een gat in de markt. Ze kregen veel vraag naar gezonde, vegetarische en voedzame producten. Hummus moest het worden.

De hummus wordt elke dag vers in elkaar gedraaid. Dit kun je in de gaten houden in de open keuken. Er worden ook andere traditionele gerechten uit het Midden-Oosten geserveerd, zoals shakshuka (eieren in gestoofde paprika en tomaat) en ­gebakken aubergine met tahin en amandelen.

Sint Antoniesbreestraat 25C
Dagelijks (12.00-22.00)

Bij Hummus House kun je een beetje spieken in de open keuken. Beeld Eva Plevier
Bij Hummus House kun je een beetje spieken in de open keuken.Beeld Eva Plevier

Hummus Bistro D&A
Deze bistro in de Westerstraat is ­opgezet door twee vrouwen uit Israël. Hier kun je hummus eten zoals je dat doet bij 'hummusiot', eetcafés in Tel Aviv.
Het wordt op de traditionele wijze geserveerd met pitabrood, salade en zuur. Daarnaast kun je het met een aantal toppings bestellen, zoals met geroosterde groenten (€10) of met langzaam gegaard vlees en verse kruiden (€11).

Volgens de eigenaressen kun je bij Hummus Bistro ook terecht voor 'gerechten die het hart verwarmen'. Bijvoorbeeld kababonim: kebab van lams- en rundvlees met tahin en geroosterde wortels (€18). Als je niet kunt kiezen en van een tafel vol schaaltjes houdt, is er een 'beetje van allesmenu' (€18 p.p.).

Westerstraat 136
Dagelijks (11.00-23.00)

Bij Hummus Bistro D&A eet je hummus zoals je dat doet bij 'hummusiot', eetcafés in Tel Aviv. Beeld Iris Bergman
Bij Hummus Bistro D&A eet je hummus zoals je dat doet bij 'hummusiot', eetcafés in Tel Aviv.Beeld Iris Bergman

Mana Mana
Deze zaak in De Pijp mag dan niet enkel om de hummus draaien, maar er zijn Amsterdammers die beweren dat Mana Mana wel een heel goede ­variant serveert. Er is een menu voor brunch en lunch, en eentje voor het diner.

Overdag zijn er al zes varianten van de klassieke hummus te verkrijgen, zoals met paddenstoelensalsa (€7) of de Mana Manaversie met jalapeño, ­tomaat en amandelen (€6,80). Bijna de gehele kaart is vegetarisch; groenten als aubergine, bloemkool en paprika spelen een hoofdrol.

Eerste Jan Steenstraat 85
Maandag t/m donderdag (16.00-00.00)
Vrijdag t/m zondag (10.00-00.00)

Hummus met jalapeño, ­tomaat en amandelen? Daarvoor moet je naar Mana Mana. Beeld Rink Hof
Hummus met jalapeño, ­tomaat en amandelen? Daarvoor moet je naar Mana Mana.Beeld Rink Hof

Maza
Wie geregeld voor het hummusschap in de supermarkt staat, kan niet aan Maza ontsnappen. In Nederland wordt hummus meestal anders gegeten dan in het Midden-Oosten. Hier wordt de pasta vaak gebruikt voor op de boterham, in het Midden-Oosten is hummus een ­volwaardig ­gerecht.

Om ons hieraan te herinneren is Mazza niet alleen in de schappen te vinden, maar ook in de foodhallen in West. Daar weet het al vanaf het begin menig hummushart te veroveren. Je kunt er losgaan met hummus- en mezzeschalen, maar dan wel zonder ­boterham. De meeste van Maza's schalen zijn ook geschikt voor ­veganisten.

Foodhallen, Bellamyplein 51
Maandag t/m donderdag (11.00-23.30)
Vrijdag en zaterdag (11.00-1.00)

Je kent Maza uit de supermarkt, maar in de Foodhallen kun je er lekker bestellen. Beeld Mats van Soolingen
Je kent Maza uit de supermarkt, maar in de Foodhallen kun je er lekker bestellen.Beeld Mats van Soolingen

Nieuw: Hummus Bistro D&A (tweede vestiging)
Deze maand opent Hummus Bistro D&A een tweede vestiging, op de Oostelijke Eilanden. Een kleine primeur: de hummus kan buiten worden gegeten, op een verwarmd terras dat de gehele winter geopend zal zijn. Het menu zal hier aanvankelijk iets minder uitgebreid zijn dan in de vestiging in de Westerstraat.
Oostenburgergracht 185

Nieuw: Shuka The Art Of Hummus
Shuka is nog onder constructie, maar deze hummusbar staat wel in de startblokken. Het gerecht dat zij gaan verkopen (shuka) is een beetje anders dan hummus zoals we die kennen. Het wordt met dezelfde ingrediënten gemaakt, maar de kikkererwten worden niet fijngemalen.
Govert Flinckstraat 153

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over