5,6 Miljoen euro voor 3FM Serious Request

Jan Smit gaf maandag een optreden in het Glazen Huis in Breda. De drie dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg van 3FM zenden tijdens Serious Request live radio en televisie uit vanuit het Glazen Huis in Breda. Tijdens de actie eten de dj's niets en maken 24 uur per dag live uitzendingen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen. Het verzamelde geld gaat naar vluchtelingenhulp. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Jan Smit gaf maandag een optreden in het Glazen Huis in Breda. De drie dj's Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg van 3FM zenden tijdens Serious Request live radio en televisie uit vanuit het Glazen Huis in Breda. Tijdens de actie eten de dj's niets en maken 24 uur per dag live uitzendingen. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen. Het verzamelde geld gaat naar vluchtelingenhulp. Foto ANP/Ed Oudenaarden

BREDA - De actie 3FM Serious Request heeft 3.137.937 euro opgehaald. De Nederlandse overheid doet daar 2,5 miljoen euro bovenop, zodat het eindbedrag op 5,6 miljoen euro komt. Het geld gaat naar het Rode Kruis die daarmee de 36 miljoen vluchtelingen wereldwijd helpt.

Om iets over 20.00 uur woensdagavond werden de 3FM-dj's Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen uit het Glazen Huis in Breda gehaald. Ze verbleven daar de afgelopen zes dagen als onderdeel van de actie. Ze aten niet en maakten onafgebroken radio om zoveel mogelijk geld op te halen voor de vluchtelingen.

Het was nog lang spannend of de dj's de 2,5 miljoen euro zouden halen. Alleen dan zou de overheid namelijk datzelfde bedrag bovenop de opbrengst doen. De teller stond dinsdag aan het eind van de middag nog op 1,4 miljoen euro.

De drie dj's lieten zich vrijdagochtend opsluiten in het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda door de minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders .

De actie van 3FM en het Rode Kruis is dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Vorig jaar, toen het Glazen Huis in Den Haag stond, werd er 5,3 miljoen euro opgehaald. Het goede doel was toen schoon drinkwater overal ter wereld.

Het was een zware week voor de mannen. Paul had het dinsdag zwaar, hij werd duizelig, kreeg hoofdpijn en viel bijna flauw. ''Ik moest echt even gaan liggen'', zei hij. ''Het is echt een heel zware ervaring'', zei Coen ook. Hij zat dit jaar, net als Paul, voor het eerst in het huis. ''Het is onwerkelijk, ik kon me er op geen enkele manier op voorbereiden.'' Toch gaat hij zijn tijdelijke inkomen wel missen. ''Ik denk dat ik morgen ook de hele dag voor de brievenbus ga zitten en wachten tot mensen er geld en briefjes doorheen gooien'', zei hij lachend vlak voor hij het huis mocht verlaten.

Giel verbleef al vier keer eerder in het huis, maar dat maakt het volgens hem niet minder makkelijk. Woensdag, een paar uur voor het einde van de actie, had hij het heel zwaar. Tijdens een reportage die 3FM-collega Eric Corton in Kenia had gemaakt, hield hij het niet droog.

Gelukkig was daar het Serious Request Anthem, het liedje dat het meest is aangevraagd en de dj's energie gaf om door te gaan. Dit jaar is dat het vrolijke Verliefdheid van de 15-jarige zanger Jordy van Loon.

De hele week kwamen er vele gasten langs in het huis. Zo bleven onder anderen Floortje Dessing, Najib Amhali en Armin van Buuren logeren. Deze laatste maakte een remix van Verliefdheid. ''Ik ben echt al mijn credibility kwijt nu'', lachte hij.

Luisteraars konden tegen betaling hun favoriete plaatjes aanvragen. Ook was er een veilingsite met onder meer allemaal artikelen van artiesten, zoals gouden platen, gesigneerde posters en cd's en T-shirts. Het hoogtepunt van de veiling was een huwelijk in het Glazen Huis. 'Mister All You Need is Love' Robert ten Brink verbond het stel dat het meeste geld had geboden afgelopen dinsdag in de echt.

Behalve in Nederland, werden in Zweden, België en Kenia soortgelijke acties gehouden. (ANP)

Meer over