Gezondheid

45-plussers drinken vaker dan jongeren

Hoewel vooral het alcoholgebruik van jongeren ter discussie staat, zijn het net de ouderen die het vaakst alcohol drinken. 45-plussers zijn zelfs drie keer meer geneigd om elke dag een glaasje te drinken. Toch is ook het probleem bij jongeren niet te verwaarlozen, want zij nemen in één keer veel grotere hoeveelheden alcohol op.

Redactie
null Beeld

De gegevens komen uit Groot-Brittannië, waar 'binge drinking' of comazuipen bij jongeren een groot probleem is. Maar de bevindingen van het 'Office for National Statistics' tonen aan dat ook mensen van middelbare leeftijd 'ongemerkt veel risico nemen voor hun gezondheid'.

Leeftijd
Ongeveer 8.000 families werden ondervraagd over hun alcoholgebruik. Daaruit bleek dat meer dan één op de acht 45-plussers 'bijna elke dag' alcohol drinkt. Ter vergelijking: slechts 4 procent van de jongeren doet dat ook, jongens iets meer dan meisjes.

Bovendien lijken volwassenen ook steeds meer te drinken naarmate ze ouder worden. Zo bleek meer dan één op de vijf gepensioneerde mannen (22 procent) bijna elke dag bier, wijn of sterke drank te drinken. Dat is meer dan zeven keer zoveel als mannen tussen 16 en 24 jaar (3 procent).

Bij vrouwen is het verschil zelfs nog groter. Van de vrouwelijke 65-plussers drinkt 12 procent dagelijks, ten opzichte van 1 procent van de tieners en twintigers.

Gezondheid

'De nieuwe statistieken tonen de verborgen waarheid over alcohol en ouderen', zegt Eric Appleby van 'Alcohol Concern'. 'Zij nemen ongemerkt risico's voor hun gezondheid, want ze verhogen de kans op leverziektes, beroertes en kanker.'

'Hoewel het makkelijk is om dat glas alcohol na een lange werkdag goed te praten, zijn veel mensen zich niet bewust van de risico's', bevestigt Chris Sorek van 'Drinkaware' aan de Daily Mail.

Hoeveelheid

Toch blijft ook het alcoholprobleem bij jongeren groot, al is het bij hen in de vorm van grote hoeveelheden. Eén kwart van de mannen jonger dan 45 bleek namelijk in de afgelopen week meer dan 2 liter (4 'pints') bier gedronken te hebben. Bij mannen tussen 45 en 64 ging het om 20 procent, bij gepensioneerden om slechts 7 procent.

Hetzelfde zien we bij vrouwen. Eén vijfde van de jongeren had onlangs hevig gedronken, maar slechts 11 procent van de 45-plussers en 2 procent van de 65-plussers deed hetzelfde.

undefined

Meer over