32 Amsterdamse adresjes voor shared dining

Het hoogtepunt van de shared-diningtrend was in Amsterdam volgens culinair recensent Hiske Versprille twee jaar geleden. Toch zijn er een heleboel plekken in de stad waar je met wat vrienden een vorkje kunt prikken.

Tessa Thepen
Ook bij Louie Louie kun je shared dinen. Beeld Mats van Soolingen
Ook bij Louie Louie kun je shared dinen.Beeld Mats van Soolingen

Deze manier van uit eten gaan is vooral bekend van de tapasbars en all-you-can-eat sushiketens, maar inmiddels is het concept doorgedrongen tot alle soorten keukens. Van eetcafés tot sterrenrestaurants.

Restaurant Meneer de Wit heeft Honger doet al sinds de opening van het restaurant in 2015 aan shared dining. Om verschillende redenen, volgens bedrijfsleider Luuk Herman (29): "Onze chefkok Simo komt uit Marokko. Daar is het een stuk normaler om samen te eten en te delen. Zijn roots komen dus deels terug in het concept. Toen hij Meneer de Wit heeft Honger opende, was shared dining nog vrij nieuw in Amsterdam. Het beviel zo goed dat hij is door gegaan met het concept."

"De beleving is gewoon anders dan met een regulier voor- en hoofdgerecht. Mensen praten veel, zijn als het ware 'in beweging'. Ook op culinair gebied zijn er meer mogelijkheden, want je kunt meer proeven."

Trucje
Is shared dining niet een trucje van restaurants om mensen kleine porties voor te schotelen voor dezelfde prijs als een normaal voor- en hoofdgerecht? "Nee, dat denk ik niet. Het is niet gericht op winst maken," zegt Sophie Horsley (24), assistent-bedrijfsleider bij restaurant Paskamer in De Pijp.

Meneer De Wit Heeft honger, Witte de Withstraat 10 Beeld Mats van Soolingen
Meneer De Wit Heeft honger, Witte de Withstraat 10Beeld Mats van Soolingen

"Het ene gerecht is nu eenmaal iets vullender dan het andere en bepaalde ingrediënten zijn goedkoper of duurder. Je kunt bij ons drie gerechtjes bestellen. Stel dat je eerst buikspek kiest en vervolgens aubergine uit de oven. Dat kost samen 16 euro. Dan zit je eigenlijk al op een hoofdgerecht.

De keuzes die we hebben zijn qua prijs en kwaliteit in verhouding. Zeker in combinatie met de wijn en de beleving van ons restaurant."

Bij de Paskamer mag de klant wijnen uitkiezen die in, bijvoorbeeld drie, rondes worden geserveerd. Het restaurant kiest drie gerechten die daar goed mee zijn te combineren.

Horsley: "Er zijn hier en daar wel gasten die echt een gerecht voor zichzelf willen bestellen, maar over het algemeen zeggen wij 'laat het lekker aan ons over'".

Restaurant Paskamer in de Lutmastraat Beeld Rink Hof
Restaurant Paskamer in de LutmastraatBeeld Rink Hof

Philip Saarberg (35), eigenaar van Boca's aan het Sarphatipark, zegt dat hij vooral op zoek was naar een oplossing tussen een echt diner en de klassieke bittergarnituur.

"Het was eigenlijk het vullen van een hiaat. Als je uit je werk op vrijdag gaat borrelen, is het altijd weer de vraag of je kiest voor bitterballen, niks eten of uitgebreid met z'n allen ergens zitten. Tijdens dat laatste valt dan de sfeer weg. Dat los je nu op. Op laagdrempelig niveau eet je eens een keer wat anders dan je bent gewend."

Boca's aan het Sarpahtipark Beeld Geert Broertjes
Boca's aan het SarpahtiparkBeeld Geert Broertjes

Nog meer shared dining in Amsterdam? Dat kan onder andere hier:

1. Snappers, Reguliersdwarsstraat 21
2.
Bar Boca's, Sarphatipark 4
3.
HappyHappyJoyJoy, Bilderdijkstraat 158
4.
Brut de Mer, Gerard Douplein 8
5.
Pesca, Rozengracht 133
6.
Everything on a stick, Prinsengracht 478
7.
Proefwerk, Gaasterlandstraat 3-5
8.
Centra, Lange Niezel 29
9.
Baut, Spaarndammerstraat 460
10.
Weesper, Weesperzijde 147
11.
De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 47
12.
Girassol, Weesperzijde 135
13.
Sama Sebo, PC Hooftstraat 27
14.
Pendergast, Groen van Prinstererstraat 14
15. Dim Sum Now, Ferdinand Bolstraat 36
16.
De Paskamer, Lutmastraat 132
17.
Meneer de Wit heeft Honger, Witte de Withstraat 10
18.
Bar Brandstof, Marnixstraat 341
19.
Louie Louie, Linnaeusstraat 11A
20.
Little Collins, Eerste Sweelinckstraat 19F
21.
Restaurant C, Wibautstraat 125
22.
De Terpentijn, Rokin 103
23.
Pata Negra, Utrechtsestraat 143
24.
Pikoteo, Houtmankade 9
25.
Cafe Panache, Ten Katestraat 117
26.
Sumo, Vijzelstraat 26
27.
Cobra, Hobbemastraat 18
28.
Shanghai Bistro, Van Woustraat 110
29.
Bo Nam, Lange Leidsedwarsstraat 57
30.
De Japanner, Albert Cuypstraat 228
31.
Venus & Adonis, Prinsengracht 274
32.
Sea Palace, Oosterdokskade 8

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over