23 arrestaties na aanslag Bardo-museum Tunis

De Tunesische politie heeft tot dusver 23 mensen gearresteerd in verband met de aanslag op het Bardo-museum vorige week in de hoofdstad Tunis. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Najem Gharsalli vandaag bekendgemaakt.

Redactie
Een politieman waakt over demonstranten voor het Bardomuseum in Tunis. Het protest is gericht tegen de aanslag die is gepleegd op het museum. Beeld afp
Een politieman waakt over demonstranten voor het Bardomuseum in Tunis. Het protest is gericht tegen de aanslag die is gepleegd op het museum.Beeld afp

Zeker tachtig procent van de verdachten die Tunesië op het oog heeft zit nu vast, aldus Gharsalli. Twee Marokkanen, een Algerijn en een Tunesiër zijn nog voortvluchtig. De groep was onderverdeeld in diverse afdelingen. Naast de daadwerkelijke daders was er een groep die de planning deed, een andere ging over verkenning en ondersteuning en er waren mensen die de vlucht na de aanslag voorbereidden.

Twee leden van de groep hadden ervaring opgedaan binnen de gelederen van extremistische groepen in Syrië, zei Gharsalli. Drie anderen, onder wie de twee schutters uit het museum, waren in buurland Libië getraind.

21 doden

De aanslag op het museum kostte aan 21 mensen het leven, onder wie veel toeristen. De twee daders werden uiteindelijk doodgeschoten door de politie. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd later opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat, maar volgens Gharsalli had een aantal verdachten banden met de Oqba Ibn Nafaa Brigade, een groep die weer gelieerd is aan Al-Qaida. Leden van de brigade hebben in verleden trouw gezworen aan zowel Al-Qaida als IS.

Meer over