'2018 haalbare opleverdatum Noord-Zuidlijn'

De datum 22 juli 2018 voor de oplevering van de Noord-Zuidlijn is realistisch en haalbaar. Dat heeft de directeur van de Noord-Zuidlijn, Hoite Detmar, woensdag gezegd tijdens een onlinevragenuur.

ANP en bewerkt door redactie
'De datum 22 juli 2018 voor de oplevering van de Noord-Zuidlijn is realistisch en haalbaar.' Beeld anp
'De datum 22 juli 2018 voor de oplevering van de Noord-Zuidlijn is realistisch en haalbaar.'Beeld anp

"Er kan altijd nog iets misgaan, of iets heel onvoorziens gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een brand, ontsporing of een nieuw faillissement. Dat zijn onderdelen waar we niet op kunnen plannen. Bij de laatste planning zijn alle aspecten meegenomen die we op dit moment kunnen voorzien," aldus Detmar tijdens het vragenuurtje.

Bij de laatste planning zijn alle aspecten meegenomen die we op dit moment kunnen voorzien", adus Detmar. "We hebben in het verleden regelmatig te optimistisch gepland. De les daarvan is dat je uiteindelijk jezelf tegenkomt. Daarom hebben we nu (..) een planning gemaakt die realistisch en haalbaar is. Dat betekent helaas ook dat we toch een aantal maanden meer nodig hebben dan we dachten."

Uitloop
Vorige week werd bekend dat de oplevering van het Amsterdamse metroproject opnieuw moest worden uitgesteld, tot op zijn vroegst 22 juli 2018. De vorige voorspelling was oktober 2017.

Detmar zegt niet blij te zijn met de nieuwe uitloop. "Ik baal van deze vertraging. Maar denk dat uiteindelijk de keuze voor kwaliteit en zorgvuldigheid boven snelheid verstandig is. De uitloop heeft geen consequenties voor het budget. Dat blijft 3,1 miljard."

De nieuwe datum is volgens Detmar gekozen "omdat het dan rustiger is en de eventuele kinderziektes die ook met het omklappen van het hele lijnennet gepaard gaan, voor minder overlast zorgen."

Sixhaven
Detmar zei ook dat een ontwerp voor een mogelijk station Sixhaven uiterlijk begin 2017 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Een eventueel station zal pas na de opening gebouwd worden.

undefined

Meer over