200 miljoen voor betere bereikbaarheid Amsterdam

Het kabinet trekt 700 miljoen euro uit om de grote steden beter bereikbaar te maken. Om toekomstige knelpunten in de regio Amsterdam aan te kunnen pakken is 200 miljoen euro gereserveerd.

Lex Boon
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat schrijft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer. Naast Amsterdam krijgt ook de regio Rotterdam/Den Haag 200 miljoen extra om 'reizigers en goederen in de toekomst vlotter op de plek van bestemming te krijgen', aldus de minister.

"Het is mooi dat het ministerie investeert in de stedelijke bereikbaarheid van de metropoolregio," zegt wethouder Pieter Litjens (Verkeer) in een reactie. "Daarmee onderkent Den Haag het grote economische belang van regio Amsterdam voor het hele land."

Verbreding A6
Het is nog onduidelijk waar het geld dat bedoeld is voor Amsterdam precies voor zal worden gebruikt. Het komende jaar wordt er een programma gemaakt, dat in het najaar van 2017 gereed moet zijn.

In ieder geval zal worden onderzocht of de A6 over een traject van 16 kilometer, tussen Almere en Lelystad, kan worden verbreed naar 2 keer 3 rijstroken. Dat is nodig om de bereikbaarheid van Lelystad Airport te garanderen, nu de luchthaven vanaf 2018 een deel van de vluchten en daarmee reizigers van Schiphol gaat overnemen.

Ook moet er dit voorjaar al een besluit worden genomen over een pakket maatregelen om de corridor Amsterdam-Hoorn te verbeteren. De afgelopen jaren zijn al maatregelen genomen om de filedruk op de A7 en A8 te verminderen, maar naar verwachting zal die druk vanaf 2020 weer toenemen. De fiets- en spoorverbindingen in het gebied zullen ook verbeterd worden.

Nieuwe knelpunten
Het geld wordt nu vrijgemaakt omdat er in de toekomst veel problemen worden verwacht voor de stedelijke bereikbaarheid van de regio. Zelfs bij lage economische groei onstaan er vanaf 2028 nieuwe knelpunten op de A1 en A9, waarbij zonder extra maatregelen de reistijd in de spits meer anderhalf keer zo lang zijn als reistijden buiten de spits.

Eind volgend jaar moet ook duidelijk zijn hoeveel geld de regio zelf gaat bijdragen aan de plannen.

Meer over