20.000 euro voor tip dood onschuldige man (25) in West

De politie looft 20.000 euro uit aan degene met de gouden tip over de dood van Youssef el Kahtaoui, die twee jaar geleden werd doodgeschoten in West.

Het Parool
Politie bij de plek waar 12 mei 2015 Youssef El Kahtaoui werd doodgeschoten. Beeld anp
Politie bij de plek waar 12 mei 2015 Youssef El Kahtaoui werd doodgeschoten.Beeld anp

Dat is bekendgemaakt in het programma Opsporing Verzocht. Twee mannen schoten hem indertijd in de De Clercqstraat in Amsterdam dood.

De toen 25-jarige El Kahtaoui was, zo weet de politie inmiddels zeker, niet de persoon op wie ze het hadden gemunt. Twee jaar na het schietincident blijkt uit onderzoek dat er DNA is gevonden op een van de kogels die zijn afgevuurd.

Gewapende mannen waren op 12 mei 2015 op een scooter naar een shishalounge in de De Clercqstraat gereden. Bij de zaak stapte El Kahtaoui uit een auto. Hij was met een vriend op weg om shoarma te halen. Toen hij zag dat twee gewapende mannen het cafe binnenliepen om een crimineel te zoeken, stapte hij uit om een kijkje te nemen.

Kogels
Een van de gewapende mannen schoot met een kalasjnikov op hem. Het slachtoffer overleed ter plaatse. De kogels kwamen ook in een passerende tram met passagiers terecht. Niemand in die tram raakte gewond.

Na het schietincident reed de schutter samen met iemand anders op een zwarte motorscooter weg. De dader is nooit gevonden, al heeft de politie wel een volledig dna-profiel van hem in bezit.

Kahtaoui, die officieel in Zaandam woonde, was een bekende van de politie. Maar volgens zijn advocaat had hij geen strafblad voor zware criminaliteit.

'Toen ik buiten kwam, lag die jongen op straat'

Jamal Machkour schrok zich rot toen gewapende mannen in zijn waterpijpcafé in West een crimineel kwamen zoeken en daarna op straat de onschuldige passant Youssef El Kahtaoui doodschoten. 'Terwijl de man met het pistool het twee treden lager gelegen souterrain achterin in liep, klonk er een schot.' Lees hier zijn verhaal over die avond.

Meer over