2,5 jaar cel voor oud-Rochdale-topman Hubert Möllenkamp

Oud-Rochdale-bestuurder Hubert Möllenkamp moet 2,5 jaar de cel in. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag. De aanklager had drie jaar cel geëist tegen de oud-topman, die in 2009 door woningcorporatie Rochdale werd ontslagen.

Josien Wolthuizen
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp, bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

De rechtbank acht bewezen dat hij zich heeft laten omkopen. Hij heeft zich ook schuldig gemaakt aan witwassen, oplichting, het doen van valse belastingaangifte, valsheid in geschrifte en meineed.

Henk Oudt (75) van het Amsterdamse sloopbedrijf Steenkorrel moet twee maanden de cel in en is verder veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Arie van Erkel (66), directeur van onder meer vastgoedbedrijf Nawon, krijgt een maand cel en ook 240 uur taakstraf.

Mister Maserati
Möllenkamp gunde zijn zakenpartners opdrachten voor werkzaamheden en deelname in activiteiten van Rochdale. Zo kreeg sloopbedrijf Steenkorrel de zeer kostbare opdracht tot de sloop van grote Bijlmerflats, goed voor zeker dertig procent van de miljoenenomzet van het bedrijf van Henk Oudt.

In ruil voor de zakelijke gunsten ontving Möllenkamp als topman van Rochdale onder meer de sleutels van een luxe appartement in Lelystad en een kapitale villa in Spanje. Daarnaast werden grote sommen geld naar zijn rekening overgemaakt.

Möllenkamp, die altijd bekend heeft gestaan om zijn grote voorliefde voor mooie en dure auto's, koos bij Rochdale een Maserati als dienstauto. Zijn zakenvrienden maakten het wagenpark compleet met een Volkswagen Beetle en drie keer een Mercedes-Benz uit de duurdere klasse.

Zes ton
Na het ontslag van Möllenkamp in 2009 maakte Rochdale een berekening van de door hem ten onrechte verkregen gelden. Dat leidde tot een claim van ruim zes ton. Een poging dat geld via een civielrechtelijke procedure terug te krijgen, strandde tot frustratie van de directie van de woningcorporatie in 2012 op het faillissement van Möllenkamp, die sindsdien op papier geen rode cent meer bezit en ook niet meer gehuwd is met zijn partner.

De partner van Möllenkamp, Alberdine V., werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het opmaken van een valse factuur. Möllenkamp was donderdag niet aanwezig bij de uitspraak.

Meer over