180.000 neprekeningen naar echt adressenbestand

Een criminele organisatie heeft sinds september hoogstwaarschijnlijk zo'n 180.000 neprekeningen naar bedrijven en kleine zelfstandigen gestuurd voor vermelding in De Telefoongids & Gouden Gids. De criminelen maakten daarbij gebruik van het adressenbestand van het bedrijf dat de gidsen uitgeeft.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Dit meldde het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) vandaag.

Op de spooknota's staan gemiddeld bedragen van 130 euro, die naar rekeningnummers van de fraudeurs kunnen worden overgemaakt. Volgens SAF is het de eerste keer dat zowel logo, Kamer van Koophandelgegevens als adresgegevens van een bestaande onderneming voor dit soort activiteiten zijn gebruikt.

SAF vermoedt dat de fraudeurs het adressenbestand op de een of andere manier van internet hebben geplukt. Het bedrijf dat de telefoongidsen uitgeeft, heeft gisteren bij de Amsterdamse politie aangifte gedaan.

Stroman
Een deel van de post werd verstuurd vanuit een bedrijfsverzamelgebouw in de Groningse Bieslookstraat, waar een stroman werkruimte had gehuurd. Van daaruit loopt een lijntje naar een brievenbusfirma in Berlijn. Voor zover bekend is niemand gearresteerd.

De zwendel kwam aan het licht toen ondernemers aan de bel trokken. Hoeveel de schade is, is onduidelijk. SAF heeft de betrokken banken gevraagd de rekeningen van de fraudeurs te blokkeren. Waarschuwingen zijn naar bedrijfsadministraties en zzp'ers uitgegaan.

In Nederland is jaarlijks 400 miljoen euro met spooknota's gemoeid. SAF vindt dat politie en justitie er geen greep op hebben en pleit al jaren voor een taskforce waarin het samen met opsporingsdiensten en de Belastingdienst optrekt tegen deze vorm van fraude.

Meer over