18 en 15 jaar cel voor zwembadmoord

De 36-jarige schutter die in de zomer van 2012 motorcrosser Jan Elzinga uit Marum op straat liquideerde, moet 15 jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Groningen donderdag besloten. De opdrachtgever voor de moord werd veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar.

Slachtoffer Jan Elzinga Beeld ANP/kos
Slachtoffer Jan ElzingaBeeld ANP/kos

Motorcrosser en handelaar Elzinga (40) werd op 10 juli 2012 in alle vroegte geliquideerd, vlak voor de ingang van het zwembad in Marum. De schutter, Pascal E., kreeg van zijn opdrachtgever 15.000 euro voor de moord. Volgens de rechtbank heeft de man zijn eigen beroerde financiële situatie zwaarder laten wegen dan een mensenleven.

De 45-jarige opdrachtgever Willem P. kreeg van de rechtbank een hogere straf dan de schutter omdat hij een groot aandeel had in de voorbereiding, de schutter manipuleerde tot zijn daad en zelf geen enkele verantwoordelijkheid neemt.

Het motief voor de moord is nog steeds onduidelijk. Volgens de rechter heeft dit vraagteken grote gevolgen voor de verwerking van het drama bij de familie en nabestaanden. Dat wordt de daders dan ook zwaar aangerekend.

Meer over