170 verpleegkundigen extra in opleiding bij de HvA

De Hogeschool van Amsterdam gaat 170 verpleegkundigen extra opleiden. De HvA is erin geslaagd nog voor komend studiejaar extra stageplekken te regelen.

Hanneke Keultjes
null Beeld anp
Beeld anp

De inschrijving voor de opleiding was al gesloten, maar studenten kunnen zich nu tot 1 mei alsnog aanmelden.

Om dat mogelijk te maken moest minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven toestemming geven af te wijken van de wet die stelt dat het aantal opleidingsplekken na 1 december niet meer mag worden aangepast.

Ondanks het tekort aan verpleegkundigen geldt voor verpleegkunde aan de HvA een numerus fixus. Dat komt omdat de opleiding afhankelijk is van het aantal stageplekken in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid deed vorig jaar al een klemmend beroep op zorginstellingen om meer stageplekken beschikbaar te stellen.

Maar de zorg, die vaak al kampt met personeelstekorten, zat ook in een klem: er waren niet altijd mensen beschikbaar om die stagiairs te begeleiden.

De HvA zegt dat de toename van het aantal stageplekken nu te danken is aan 'constructieve gesprekken' met Amsterdamse zorginstellingen en koepelorganisatie Sigra, waarin werd verwezen naar het eerdere pleidooi van Schippers.

Handen aan het bed
De HvA is blij dat niet tot het schooljaar 2019-2020 gewacht hoeft te worden om de opleiding verpleegkunde uit te breiden. "Wij staan klaar om verpleegkundigen op te leiden," zegt opleidingsmanager Corine Latour.

"We zijn blij dat het werkveld de stageplaatsen realiseert en het ministerie van Onderwijs ons toestemming heeft gegeven om de aanmelding weer open te stellen."

De zorg zit immers verlegen om meer handen aan het bed. "Een tekort aan stageplaatsen is, zeker wanneer er een grote maatschappelijke behoefte is, natuurlijk zeer onwenselijk," vindt ook minister Van Engelshoven.

Zij hoopt dat de Amsterdamse inzet die nu tot extra stageplekken heeft geleidt een voorbeeld kan zijn voor andere regio's en andere sectoren die kampen met een nijpend personeelstekort.

Corine Latour, opleidingsmanager HvA, is blij met extra opleidingsplaatsen verpleegkundigen. Beeld -
Corine Latour, opleidingsmanager HvA, is blij met extra opleidingsplaatsen verpleegkundigen.Beeld -

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over