16 jaar cel voor tycoon en baron in Italiaans asbestschandaal

Een rechtbank in de Noord-Italiaanse stad Turijn heeft twee vroegere topmannen van asbestbedrijf Eternit vandaag elk tot 16 jaar cel veroordeeld. De rechter achtte bewezen dat zij onvoldoende oog hebben gehad voor de gevaren van het kankerverwekkende asbest en dat zij veiligheidsregels hebben geschonden.

ANP/ Redactie
Een vrouw houdt een poster vast met de afbeelding van Stephan Schmidheiny achter tralies. Beeld afp
Een vrouw houdt een poster vast met de afbeelding van Stephan Schmidheiny achter tralies.Beeld afp

De aanklagers hadden 20 jaar cel geëist tegen de Zwitserse oud-eigenaar en multimiljonair Stephan Schmidheiny (64) en de Belgische aandeelhouder en baron Jean-Louis Marie Ghislain de Cartier de Marchienne (89). Zij waren bij de zittingen en de uitspraak niet aanwezig. Door hun nalatigheid zouden zij medeverantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 3000 mensen.

Massale belangstelling

Door de massale belangstelling voor de uitspraak begon de zittin vandaag met een kwartier vertraging. Vele honderden nabestaanden van mensen die door asbest gerelateerde ziekten om het leven zijn gekomen, hadden zich met spandoeken bij de rechtbank gemeld.

In drie zalen bij de rechtszaal waren schermen neergezet voor belangstellenden die de zitting wilden volgen. 'Dit proces is historisch, maar het zal mijn vader niet terugbrengen', zei Piero Ferraris. Zijn vader overleed in 1988 aan longkanker, nadat hij jarenlang in een fabriek van Eternit was blootgesteld aan asbest.

Meer over