Update

15 jaar cel voor wietmoord in Achterhoek

De rechtbank in Arnhem heeft de 40-jarige Robbie R. uit Zevenaar vandaag tot 15 jaar cel veroordeeld wegens moord. R. heeft zijn 56-jarige wietpartner uit Lichtenvoorde gedood door hem met een ijzeren staaf te slaan, zijn keel met zijn voet dicht te drukken en vervolgens een plastic zak om zijn nek dicht te knopen.

ANP

Na de moord in november 2010 in Gaanderen, dumpte R. met hulp van een kameraad het lichaam van het slachtoffer bij Zaltbommel in de Maas. Deze 41-jarige Erwin R. kreeg 217 dagen cel. De drie mannen kweekten samen wiet, wat gepaard ging met steeds meer ruzie en wantrouwen.

In januari 2011 vond een schipper het lichaam. Erwin had toen al aan diverse mensen verteld hoe hij Robbie met de dode bij de kwekerij had aangetroffen. Robbie R. suggereerde juist een val, duw of klap door Erwin. De letsels, sporen en verklaringen van betrokkenen ondersteunen veel meer het verhaal van Erwin R., concludeert de rechtbank.

De straffen zijn conform de eis van de aanklager twee weken geleden.

Net als de officier van justitie houdt de rechtbank er rekening mee dat de zwakker begaafde Erwin R. verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank vindt de moord van een gruwelijke orde, vanwege het brute geweld, waarbij het waarschijnlijk ook nog enige tijd heeft geduurd voordat het slachtoffer werkelijk het leven liet.

Robbie R. zit nog vast. Erwin R. was na 217 dagen voorarrest vrijgelaten en hoeft dus niet meer terug naar de gevangenis.

Meer over