15 jaar cel geëist tegen verliefde man die onwillige prostituee doodde

Hij overlaadde haar met cadeaus. Maar toen de jonge prostituee hem niet langer wilde zien, schoot de 49-jarige Mark J. op 13 juni 2011 de vrouw in een club in Doetinchem dood. Gisteren hoorde hij in de rechtbank Zutphen 15 jaar tegen zich eisen voor moord.

ANP/Redactie
Club Escape in Doetinchem, waar de prostituee werd doodgeschoten. © ANP Beeld
Club Escape in Doetinchem, waar de prostituee werd doodgeschoten. © ANP

J. sprak op de zitting uitvoerig over zijn daad. Hij was verliefd op de 21-jarige Duitse, maar toen ze alle contact weigerde, bezocht hij haar in verwarde toestand in club Escape. Hij had daar een toegangsverbod, maar drong er binnen en schoot haar van dichtbij neer. Ze overleed ter plaatse.

De man kende de vrouw, die zich Kim noemde, sinds september 2010. Hij zag haar wekelijks. Na verloop van maanden begon hij cadeaus te geven. Ze stuurden elkaar vele tientallen sms'jes per dag. Maar ze wilde meer, zei hij. Zo schonk hij haar een auto ter waarde van 15.000 euro. Daarna verbrak ze het contact, wat tot wanhoop bij de verliefde man leidde. Hij wilde in haar nabijheid zelfmoord plegen. Eenmaal in de club werd hij woedend en schoot haar van 2 meter afstand neer. Terwijl ze op de grond lag, schoot hij het magazijn leeg, bekende hij.

Ongeveer een uur na het voorval werd hij in zijn woonplaats Arnhem aangehouden. Volgens de officier van justitie was sprake van voorbedachten rade, en niet van een zogeheten crime passionnel. Volgens de advocaat was het juist geen koele moord. Ze meende dat er sprake was van psychische overmacht. 'Hartstocht kan tot wanhoop leiden.'

Meer over