Update

14 jaar cel geëist voor doden snackbarhouder

Justitie heeft vandaag 14 jaar celstraf geëist tegen Wen L., de man die wordt verdacht van het doden en in stukken hakken van de Amsterdamse snackbarhouder Shu Yung Lam.

ANP/Redactie
De snackbar waar Shu Yung Lam werd vermoord. © Google streetview Beeld
De snackbar waar Shu Yung Lam werd vermoord. © Google streetview

Lam (57) werd in de nacht van 15 op 16 juli 2010 om het leven gebracht in zijn woning in Amsterdam-Noord, boven zijn snackbar. 2 dagen later vond de politie de 11 lichaamsdelen van het slachtoffer in een ondergrondse vuilcontainer in de buurt, waarvoor Lam een vuilnispas had.

Zo'n 3 maanden later arresteerde de politie de uit Hongkong afkomstige Wen L. Hij ontkent iets met de gewelddadige dood van Lam te maken te hebben. Hij zegt dat hij een vriend was van het slachtoffer, voor wie hij in het verleden verbouwingsklussen heeft gedaan. L. had toen gebruik gemaakt van de vuilniscontainer en wist waar het pasje lag.

Aan de hand van onder meer telefoongegevens is justitie ervan overtuigd dat L. de dader is. Hij zou gokschulden hebben en wilde mogelijk geld lenen van Lam. Op de avond van de gruwelijke moord kreeg Lam laat een telefoontje en zei tegen een vrouw met wie hij chatte op internet, dat 'de lastige man' aan de deur was, een bijnaam van L. Daarna is niets meer van Lam vernomen.

Volgens justitie is er gebeld met een mobiel nummer dat van de verdachte was. L. zegt het nummer niet te kennen. L., die werd bijgestaan door een tolk, zei in zijn laatste woord: 'Ik snap niet waarom ik 14 jaar de cel in moet voor het kopen van een telefoon op de markt.'

Justitie lepelde een hele waslijst met aanwijzingen op. Zo zegt een getuige dat L. hem een mobiele telefoon heeft verkocht enkele dagen na de moord, die van het slachtoffer blijkt te zijn.

Of alle aanwijzingen samen genoeg zijn voor een veroordeling, is de vraag. Het moordwapen is nooit gevonden. Een vingerafdruk in de badkamer van Lam bleek niet 100 procent zeker van L. te zijn. Getuigen die een Chinees uitziende man hebben gezien bij de woning en de vuilcontainer, kunnen niet met zekerheid zeggen dat het om L. gaat.

De rechtbank doet op 8 maart uitspraak.

Meer over