122 aanvragen voor besteding Joodse erfpachtgelden

Vrijwel alle Amsterdamse Joodse maatschappelijke organisaties hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een bijdrage uit de zogeheten erfpachtgelden.

Door Hanneloes Pen en Ton Damen
Voor het Nationaal Holocaust Museum werd een bijdrage gevraagd voor 'herdenken, onderzoeken en vertellen, plus een aanvraag voor educatie'. Beeld anp
Voor het Nationaal Holocaust Museum werd een bijdrage gevraagd voor 'herdenken, onderzoeken en vertellen, plus een aanvraag voor educatie'.Beeld anp

Zij willen met 122 aanvragen aanspraak maken op een deel van de 10,8 miljoen euro die Amsterdam ter beschikking stelt als restitutie van de door de stad bij Joden geïnde erfpacht in de oorlogsjaren. Er zijn voor 35,8 miljoen euro aanvragen voor projecten ingediend.

De commissie Joodse erfpachttegoeden heeft het aantal aanvragen bekendgemaakt in een woensdagmiddag vrijgegeven brief aan de gemeenteraad.

De commissie Joodse erfpachttegoeden geeft uiterlijk 1 juli een advies aan de gemeenteraad welke organisaties geld zouden moeten krijgen. De commissie, onder leiding van Ernst Numann, vicepresident van de Hoge Raad, bestaat uit zes personen, allen afkomstig uit de Joodse gemeenschap.

"We moeten kijken wat de Joodse gemeenschap nodig heeft om goed te functioneren. Er is noodgedwongen veel verwaarloosd na de oorlog. De blik moet op vooruit," zei Numann vorig jaar.

Categorieën
De organisaties konden tot eind december vorig jaar voorstellen indienen in vijf verschillende categorieën: 'educatie', 'religie', 'welzijn en zorg', 'jongeren' en 'erfgoed en cultuur'. Voor elke categorie is ruim twee miljoen euro beschikbaar.

De komende periode beoordeelt de commissie de voorstellen waarbij vooral wordt gekeken of het bijdraagt aan de continuïteit van de Joodse gemeenschap en de slagingskans van het initiatief, schrijft de commissie aan de gemeenteraad.

De gemeenteraad begon in 2013 een onderzoek naar de invordering van openstaande erfpacht, die Joodse Amsterdammers na de Tweede Wereldoorlog alsnog moesten betalen bij terugkeer uit kampen en van onderduikadressen. Ambtenaren brachten hun achterstallige erfpacht plus omgerekend 820.000 euro aan boetes in rekening.

Openstaande rekeningen
Na dit onderzoek werd een miljoen vrijgemaakt voor het terugbetalen van de boetes en daarvan bleef uiteindelijk ruim acht ton over. De gemeenteraad besloot in 2016 ook erfpachtgelden terug te geven naar aan leiding van het Niod-rapport 'Openstaande rekeningen'. In dat rapport stond dat de gemeente in 1947 'kil en bureaucratisch' reageerde. Ze stelde hier een bedrag van ruim tien miljoen beschikbaar.

Er werd besloten de 10,8 miljoen niet aan individuen terug te geven maar aan collectieve initiatieven van de Amsterdams-Joodse gemeenschap.

Ets Haïm en het Kindermuseum

Het Joods Cultureel Kwartier heeft vier aanvragen ingediend. Voor het Nationaal Holocaust Museum werd een bijdrage gevraagd voor "herdenken, onderzoeken en vertellen, plus een aanvraag voor educatie" aldus Anita Soer van het Joods Historisch Museum.

"Bovendien hebben we vanuit het Joods Historisch Museum een aanvraag ingediend voor het catalogiseren van de boeken van de bibliotheek Ets Haïm, de oudste Joodse bibliotheek ter wereld, en één voor de vernieuwing van het Kindermuseum.

Het Auschwitz Comité heeft geen aanvraag gedaan voor een bijdrage voor de bouw van het Namenmonument. Oud-burgemeester Eberhard van der Laan had dat wel als mogelijke bestemming genoemd.

Voorzitter Jacques Grishaver in een reactie. "Elke aanvraag zou leiden tot de reactie: 'Moeten wij nou ons eigen monument betalen?' Dat Joden er helemaal niet aan willen betalen, vind ik overigens flauwekul. Als families overlijden en je moet zelf iets ter herinnering kopen ben je ook duizenden euro's kwijt."

Naar verluidt hebben bijna alle AmsterdamseJoodse instanties, zoals scholen en culturele instellingen, aanvragen ingediend.

Meer over