12 jaar cel voor doden echtgenote in Nieuw-West

De Amsterdamse rechtbank heeft twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd aan Abdelmounim El O. Hij stak zijn vrouw Ilhame H. dood, in het bijzijn van hun driejarige dochter. "Wij hebben levenslang," zei een zus van het slachtoffer.

Jop van Kempen
De vrouw werd zwaargewond door de brandweer uit huis gehaald. Beeld Reinder van Zaanen
De vrouw werd zwaargewond door de brandweer uit huis gehaald.Beeld Reinder van Zaanen

De rechtbank achtte moord niet bewezen, omdat geen sprake was van voorbedachte rade. El O. is veroordeeld voor doodslag. De eis van het Openbaar Ministerie in het beladen familiedrama dat zich op 7 december 2015 afspeelde in de Comeniusstraat (Nieuw-West) was veertien jaar voor doodslag.

El O. en zijn advocaat Robert Malewicz beweerden tijdens de zitting twee weken geleden dat sprake was van noodweer. El O. zou met twee messen zijn aangevallen door zijn vrouw Ilhame, waarop de man zich verdedigde. Op grond daarvan pleitte Malewicz voor vrijspraak. De rechtbank vond dat relaas echter niet aannemelijk, omdat El O. tegenstrijdige verklaringen had afgeleverd. Ook was er slechts één mes in de woning gevonden.

El O. was zelf niet bij het uitspreken van het vonnis aanwezig, hoewel hij dat twee weken op zitting wel had toegezegd. Ondanks veroordeling voor eerdere geweldsdelicten weigerde hij mee te werken aan psychiatrisch onderzoek, waardoor de rechtbank hem volledig toerekeningsvatbaar acht.

El O. heeft twee weken om in beroep te gaan.

Meer over