Update

112 gaat op de schop

Wie in nood 112 belt, wordt binnenkort sneller geholpen. Dat schrijft het AD. Het kabinet bezuinigt 50 miljoen euro, waardoor een aantal meldkamers verdwijnt. Maar volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie komt dat de kwaliteit alleen maar ten goede.

ANP/Redactie
null Beeld

Er komt een meldkamer voor iedere politieregio, zodat bij grote calamiteiten meteen duidelijk is wie de hulpdiensten aan moet sturen. Dat moet leiden tot een betere samenwerking, waardoor de gewenste hulp sneller op de juiste plaatsen komt. De nieuwe landelijke meldkamer moet er over 5 jaar zijn.

Het Veiligheidsberaad en het Korpsbeheerdersberaad zijn desondanks blij, omdat in de oorspronkelijke plannen slechts een meldkamer op drie locaties was voorzien.

In de meldkamers komen de hulpmeldingen binnen voor de inzet van de hulpdiensten. Alle meldkamers gaan op dezelfde manier werken. Alle noodoproepen worden beantwoord met de vraag: 'Wat wilt U melden?' De specifieke vraag of hulp gewenst is van politie, brandweer of ambulancedienst verdwijnt.

Politievakbond ACP wil dat de minister snel laat weten waar de meldkamers precies komen. 'Dat is cruciaal, omdat mensen daarom misschien een andere baan kiezen als die kans zich voordoet', aldus voorzitter Gerrit van de Kamp. Die duidelijkheid komt waarschijnlijk pas deze zomer, maar dat vindt Van de Kamp te laat.

Hij zegt bovendien de werkdruk in de meldkamers nauw in de gaten te houden. 'Je wil niet 2, 3 of 4 minuten in de wachtrij staan als er een groot incident is. Radioverkeer bij de politie bestaat bij de gratie van snelheid.'

Meer over