Plus

11 voorstellingen per avond op intiem theaterfestival Boslab

In en rondom het decor van De Meeuw - dat over een maand in het Amsterdamse Bostheater te zien is - tonen jonge theatermakers nu korte voorstellingen. Boslab Theaterfestival is poëtisch, intiem, bij vlagen vervreemdend en soms ook lekker vuig.

Sander Janssens
Femke Arnouts in Je Spaart Zegels en Dan Ga Je Dood. Beeld Boslab Festival
Femke Arnouts in Je Spaart Zegels en Dan Ga Je Dood.Beeld Boslab Festival

Vanuit een knus, geïmproviseerd festivalhart gidsen vrijwilligers de toeschouwers onvermoeibaar naar de locaties rondom het grote buitenpodium in het Amsterdamse Bos.

Elf korte voorstellingen zijn er elke avond te zien: een spannende staalkaart van aanstormend theatertalent. Bijvoorbeeld de vorig jaar aan de toneelschool afgestudeerde Femke Arnouts.

Haar solo Je Spaart Zegels En Dan Ga Je Dood is, zoals de titel al doet vermoeden, een absurdistisch kleinood waarin ze toont hoe de mens vastgesnoerd zit in burgerlijk stramien.

Arnouts roept met haar verhaal mooie beelden op: in een van de openingsscènes vertelt ze hoe ze uren voor een stoplicht staat dat maar niet op groen wil springen. Gaandeweg verzamelt zich een steeds grote wordende hoop mensen voor het rode, traag tikkende stoplicht.

Met groot gevoel voor humor en oog voor detail toont ze hoe mensen zich braaf aan regeltjes houden zonder zelf na te denken. Leven is als een slapend been, zegt ze. Je moet bewegen om het wakker te krijgen, maar dat doet pijn, dus dat doe je dan maar niet.

Het absurdisme wordt tot in het extreme doorgevoerd wanneer ze een elektrisch broodmes niet aan de praat krijgt en vervolgens een klantenservice belt. Arnouts heeft niet alleen een droogkomisch taalgevoel, ook haar fysieke spel is sterk (ze werd geregisseerd door Paul van der Laan van mimetheatergroep Bambie, en dat is te zien aan de humoristische en originele beeldende invallen).

In een zeecontainer
Arnouts toont een vermakelijk, bij vlagen tragisch mozaïek van knulligheden, dat hopelijk een opmaat is naar een langer, uitgewerkter stuk. Inhoudelijk is het soms nog wat te voor de hand liggend: het sneren naar kleinburgerlijkheid, met de TelSell-satire (dat mag toch inmiddels echt niet meer?), en het expliciete moralisme op het eind zijn niet bepaald eyeopeners.

Dieper verstopt in de bossen speelt To Voice, een associatieve dansvoorstelling die choreograaf Keren Levi maakte met beginnende spelers bij theatergroep DEGASTEN. In een prachtig uitgelicht stuk bos - tussen omgevallen stammen en afgebroken takken - gaat een groep jongeren ongegeneerd op zoek naar romantiek.

Dat doen ze met ritmisch trillende lichaams­delen en springend, vallend en rollend over de grond. Ze worden begeleid door een duistere, hallucinante soundscape en verdwijnen in een prachtig slotbeeld in de duisternis.

To Voice is geen dwingende choreografie, maar weet de toeschouwer door het ritme van muziek en beeld toch steeds bij de voorstelling te betrekken.

In O - Een ultiem college over de zon van Pleun Peters en Suze van Miltenburg ligt de toeschouwer in een afgesloten zeecontainer en maakt van daaruit een reis naar de zon, en weer terug naar de aarde, naar het allerkleinste stukje materie, tot aan het niets.

Als de voice-over steeds meer begint te haperen en uiteindelijk wegvalt, ontvouwt zich een prachtig eindbeeld, waarin de zon even echt heel dichtbij lijkt. De audio-installatie staat later deze maand op het Over het IJ Festival.

Ontboezemingen
Op het grote podium van het Bostheater pakt de op het oog wat obligate voorstelling Everybody Loves Us van het jonge makersduo Bakker & Brill verrassend goed uit. Een voorstelling over seks met, volgens de flyertekst, 'dikke tieten, glitterpenissen, onfunctionele naaktheid en blije dansjes'.

Gelukkig zijn Leon Brill en Luit Bakker voorbijgegaan aan het gemakkelijk scoren. Oké, een paar flauwe seksgrappen zitten er zeker in (en een paar goede ook), maar dat is zeker niet waar het om draait in deze voorstelling.

Ze bevragen en onderzoeken hun eigen seksualiteit, door gênante anekdotes of spannende ontboezemingen. Als ze hun onderlinge seksuele spanning eens even uitgebreid 'gaan uitzoeken', wil je als publiek tegelijkertijd wel en niet wegkijken.

Bakker & Brill schieten moeiteloos heen en weer tussen het ongemak en de botte grap, tussen integere momenten en platte showbizz - en doen dat met aanstekelijk spelplezier.

Ze wandelen rond over het grote podium van het Bostheater met een gemak alsof ze dagelijks grote zalen bespelen. Het is pas hun tweede (korte) voorstelling, maar al stappen verder dan hun eersteling. Dit zijn makers waar je meer van wilt zien.

Dat geldt ook voor Dorien van Gent, wier voorstelling Papa Was A Rolling Stone al op het Amsterdam Fringe Festival stond, en nu de theateravond van Boslab afsluit.

Op muzikale, cabareteske wijze ontsluit Van Gent haar herinneringen aan haar vader, die besloot te gaan zwerven maar nooit is vertrokken. Haar voorstelling is een ontroerende en tegelijk feestelijke uitsmijter van een gevarieerd minitheaterfestival onder de rook van Schiphol.

Boslab Theaterfestival: 25 juni t/m 1 juli in het ­Amsterdamse Bostheater.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over