11 verborgen plekken in de stad

Het boek '111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben' is niet voor de toerist. Dit zijn de elf favoriete plekken van de auteur, Bas van Lier.

Fenna Riethof
VU Hortus Beeld Bas van Lier
VU HortusBeeld Bas van Lier

1. Vondelbunker: verborgen bolwerk

Tram 3 dendert over de bunker die nooit is gebruikt voor de originele functie. De schuilkelder onder het Vondelpark was muziekschool, café, jongerenclub en oefenruimte. In 2011 herontdekten krakers de Vondelbunker en maakten ze er een creatief bolwerk van, met baravonden, optredens en expo's.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

2. Bouchon du Centre: de echte Franse keuken

Verwar een bouchon niet met een bistro. Een bouchon is een traditionele, intieme bistro met de Lyonse keuken. En intiem is het in Bouchon du Centre. De gepassioneerde eigenaresse runt de boel in haar eentje. Er staan elf tafels. Overdag kiest ze op de markt de ingrediënten die ze die avond gebruikt. Eettijden zijn dan wel weer op z'n Nederlands: tussen 17.00 en 20.00 uur.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

3. Electric Ladyland: lekker lichtgevend

Dit museum van fluorescerende kunst is een uitkomst voor wie even een andere werkelijkheid in wil stappen zonder een hijsje of snuifje. Een hippiestel op leeftijd raakte ooit gefascineerd door fluorescerende materialen. Boven in Electric Ladyland is de galerie met zelfgemaakte kunst, beneden een collectie van stenen, biljetten en andere objecten die je onder lampen kunt bekijken.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

4. Gebr. Niemeijer: loeren naar de bakker

Kent u dat verhaal van die kunstenaar en die socioloog die een ambachtelijke Franse bakkerij begonnen? De broers vonden dat bakkers hun eigen brood te weinig proefden. In Gebr. Niemijer wegen, proeven en kneden ze erop los, slechts gewapend met hun passie voor krakende korsten.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

5. VU Hortus: een zee van cactussen

Wat de hortus in de Plantagebuurt niet heeft en die van de VU lekker wel: Japanse bonsaiboompjes en Chinese Penjinglandschappen. Imponerend: de zeeën van cactussen die over drie lange tafels in de kas van het universiteitsterrein golven. Voor studenten is de VU Hortus een rustgevende plek om tentamens te leren. Of om te Instagrammen.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

6. Mezrab in Pakhuis Wilhelmina: verhalen vertellen

Sahand Sahebdivani, Verteller van het Jaar, organiseert Mezrab in pakhuis Wilhelmina. Highlights: improvisatieoptredens en de informele vertelavonden waarop iedereen verhalen kan vertellen, serieus of verzonnen. Sahands moeder maakt Iraanse thee, zijn vader schenkt die in. Huiselijk. Op maandag is er altijd een naaktmodel om de kunst mee te bedrijven.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

7. De ontdekhoek: patat, zeep en dijken maken

Wat nou Nemo? Diep in West staat proefjesparadijs De Ontdekhoek. Huisregel nummer één: ouders mogen wel meedoen, maar niet voordoen. Kinderen mogen hier spelen met de frituurpan: aardappels schillen, snijden, de olie in en hóp, de mond in. Ook kunnen ze zeep maken, of dijken bouwen. Geen computer te zien.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

8. Poort van Constant: optisch genot

Rijd niet met de ogen dicht voorbij dit betonnen kunstwerk. Ten eerste is dat gevaarlijk. Ten tweede mis je optisch genot, want vanuit het juiste oogpunt vallen de zes geknikte pilonen samen tot de Poort van Constant. Een ontmoetingsplek moest het worden, in 1963. En ja: het is nu een verzamelpunt voor uitwedstrijden.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

9. Siegerpark: groene oase

Een groene oase tussen de A4 en volkstuinen-complex Lissabon. Het Siegerpark ligt er al tachtig jaar, maar is inmiddels twee keer zo klein. Twee jaar geleden werd de Engelse landschapstuin opgekalefaterd met beelden uit de collectie van het Stedelijk. Die staan daar tijdelijk net zo grillig te zijn als het parkje zelf, tussen woekerend gras en de uitgemaaide looppaadjes.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

10. Torpedo Theater: Schouder aan schouder

Tot 2012 zwaaide Het Parool er de scepter. Nu zijn er in het Torpedo Theater bijna dagelijks bijzondere avondjes met talkshows en kleinkunst. Het zaaltje van dit subsidieloze Torpedo Theater zit met dertig man vol, maar pâtissier Cees Holtkamp past er altijd nog bij. Die neemt elke zondag wat lekkers mee.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier

11. Mediamatic biotoop: zelf de toekomst maken

In dit openbare culturele lab gebeurt het. Hier leggen biowetenschappers organismen onder de loep, om met biodesigners te onderzoeken hoe we de natuur duurzaam kunnen inzetten voor architectuur, mode en kunst. Hoe kook je bijvoorbeeld met schimmels? En hoe natuurvriendelijk kunnen we verf maken? In Mediamatic biotoop kijk je niet slechts over schouders mee, maar je kunt ook zelf experimenteren.

null Beeld Bas van Lier
Beeld Bas van Lier
Meer over