Tips

11 debatten en lezingen over de verkiezingen

Om op 15 maart een beetje beslagen ten ijs te komen bij de verkiezingen, zetten we hier lezingen over politiek en democratie op de Amsterdamse debatpodia op een rij.

Sophie van Oostvoorn
De lijsttrekkers bij het debat in de Rode Hoed Beeld anp
De lijsttrekkers bij het debat in de Rode HoedBeeld anp

Democratisch Nederland. Geloven in democratie?

Met: Tanja Jadnanansing, Koen Vossen, Sarah de Lange, Bart Verheijen, Pol van de Wiel en Ronald Plasterk
Jadnanansing gaat in gesprek met historicus Vossen over het democratisch gehalte van de PVV, met politicologe De Lange over het belang van de politieke partij en met de jonge denkers Verheijen en Van de Wiel over de betekenis en het belang van het begrip democratie. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk sluit de avond af met een analyse van de toekomst van democratisch Nederland.
Maandag 27 februari in de Rode Hoed

Democratisch Offensief

Met: Thijs Broer, Peter Kanne, Bartij Nijman, Ancilla van der Leest, Tom van de meer, René Curperus, Niels Kalkman, Niesco Dubbelboer
Debat over de zin en onzin van democratische vernieuwing, georganiseerd door Vrij Nederland. Verschillende voor- en tegenstanders van de democratie in zijn huidige vorm gaan in discussie over hoe onze democratie functioneert en of ze aan verandering toe is.
Woensdag 1 maart om 20.00 uur in UP Office Building

null Beeld anp
Beeld anp

Verkiezingsdebat Pink Nieuw-West

Met: Ahmed Marcouch (PvdA), Vera Bergkamp (D66), Dilan Yesilgöz (VVD) en Rogier Havelaar (CDA)
Kandidaten voor de Tweede Kamer gaan in debat over een drietal stellingen die zijn aangedragen door bezoekers van LHBT stichting Pink Nieuw-West. De stellingen zullen vooral in gaan op de belangen van minderheidsgroepen.
Donderdag 2 maart om 20.00 uur aan de Slotermeerlaan 103

HvA-verkiezingsdebat

Met: Vera Bergkamp (D66), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Sander Dekker (VVD), Kirsten van den Hul (PvdA), Mona Keijzer (CDA) en Ronald van Raak (SP)
Onder leiding van presentator Joost Karhof debatteren zes politici over de thema's klimaat, Europa, de zorg en integratie en discriminatie. Twee politici zullen het gesprek over een van de thema's aftrappen, waarna de anderen aansluiten.
Donderdag 2 maart om 17.30 uur in Floor

Propaganda in verkiezingstijd

Met: Diederik Smit, Lars Duursma, Myrthe Hilkens, Sandra Mattie, Victor Lamme en Aldwin Kroeze
Hoewel propaganda vaak wordt geassocieerd met Noord-Korea en Rusland komt het in Nederland ook voor. De aanwezigen onderzoeken welke vormen van propaganda voorkomt tijdens de Nederlandse verkiezingen en waar de grenzen van framen en spinnen liggen. Ook wordt de Propaganda-Award uitgereikt.
Zondag 5 maart om 19:00 uur in De Balie

Myrthe Hilkens is bij twee debatten Beeld anp
Myrthe Hilkens is bij twee debattenBeeld anp

Nepparlement? Politieke vertegenwoordiging en ongelijkheid in Nederland

Met: Sheila Sitalsing, Niels van der Laan, Myrthe Hilkens en Arjan Vliegenthart
Wordt de Nederlandse bevolking wel goed vertegenwoordigd in de Tweede Kamer of is ons parlement, zoals Geert Wilders zegt, een nepparlement? De experts gaan opzoek naar het antwoord op de vraag wat de gevolgen zijn van de niet kloppende volksvertegenwoordiging in de Tweede Kamer
Maandag 6 maart om 20.00 uur in het OBA Theater

Politiek persoonlijk? 30 jaar diversiteit in de Tweede Kamer

Met: Tofik Dibi, Liza Mügge, Daphne van der Pas en Jean Tillie
Mügge en Van der Pas presenteren hun onderzoeksresultaten over dertig jaar diversiteit in de Tweede Kamer, waarin ze ingaan op het traject dat de Kamerleden met een migratie achtergrond doorlopen van kandidaat tot politicus.
Woensdag 8 maart om 17.00 uur in Spui25

Room for discussion: Jeroen Dijsselbloom

De studenten van Room for Discussion gaan in gesprek met onze minister van Financiën en de president van de Eurogroep over Nederlandse en Europese politiek.
Woensdag 8 maart om 12.00 uur in Roeterseiland

Slow politics: verkiezingsmarathon

Met: Marcia Luyten, Theodor Holman, Yoeri Albrecht, Ewald Engelen, Kadija Arib, Ester Gould, Sarah Sylbing e.a.
Luyten, Holman en Albrecht interviewen de aanwezigen over de toekomst van de Nederlandse politiek in een 6 uur lange interviewmarathon. Geïnteresseerden onder de 25 jaar mogen voor slechts 5 euro naar binnen.
Vrijdag 10 maart om 18.00 uur in de Balie

De Rode Hoed in debatopstelling Beeld anp
De Rode Hoed in debatopstellingBeeld anp

Het Grote Jongerendebat

Met: Jan Paternotte, Don Ceder, Nevin Özütok, Ilco van der Linde, Dilan Yesilgoz en Ewald Engelen.
Wat willen jonge Amsterdammers van de politiek? Wat willen zij dat Amsterdamse Kamerleden voor hen uit het vuur gaan slepen in Den Haag? Jongeren uit alle lagen van de Amsterdamse bevolking gaan op deze avond over hun ideeën, wensen en verwachtingen voor het volgende kabinet in discussie met kandidaat-Kamerleden uit Amsterdam.
Vrijdag 10 maart om 20.00 uur in De Rode Hoed

Wat gaat 15 maart ons brengen?

Met: Claes de Vrees, Barbara Vis, Martin Rosema en Wouter van der Burg
Politcologen en communicatiewetenschappers kijken samen vooruit op de verkiezingen: krijgen we Rutte III, wordt Wilders premier of krijgen we een links kabinet?
Maandag 13 maart om 20.00 uur in Spui25

Donderdag ook een overzicht van de nieuwste hotspots en beste uitgaanstips in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool. Dan mis je niks meer.

Meer over