104 jaar oude kabelfabriek verdwijnt uit Amsterdam

Na 104 jaar komt er een einde aan de kabelfabrieken van Draka in Amsterdam. De in 2011 door het Italiaanse Prysmian overgenomen kabelfabrikant verplaatst de laatste Amsterdamse fabriek naar Delft.

Bart van Zoelen
Medewerkers van Draka aan het werk in de fabriek op de IJ-oever. Beeld Jean-Pierre Jans
Medewerkers van Draka aan het werk in de fabriek op de IJ-oever.Beeld Jean-Pierre Jans

In de fabriek voor laagspanningskabels aan de oever van het IJ in Noord werken momenteel 78 mensen. Het overgrote deel kan meeverhuizen naar Delft, volgens Prysmian. Zo'n acht staffuncties vervallen.

Vorig jaar verdween al met stille trom het Nederlandse hoofdkantoor uit de stad waar Jan Teeuwis Duyvis in 1910 de Hollandsche Draad- en Kabelfabrieken begon. Daarmee verdwenen toen al 85 arbeidsplaatsen naar Delft. In Amsterdam rest nu alleen nog een klein restje van de Draka holding aan de De Boelelaan.

Overcapaciteit
Will Hendrikx, de topman van Prysmian Nederland, verklaart de verplaatsing van de productie van laagspanningskabels naar Delft door de noodzaak om te snijden in de kosten. 'Er is sprake van structurele overcapaciteit en prijsdruk in onze markt en in de bouwwereld,' zegt Hendrikx.

Vanuit Amsterdam worden laagspanningskabels gemaakt voor de groothandel en installateurs. Dat zijn toch al niet de markten waar Prysmian zich de grootste groeikansen toedicht voor de toekomst. Die liggen vooral in onderzeese kabels naar de offshore-industrie, glasvezel en hoogspanning.

Bij de overname van Draka verplichtte Prysmian zich in Nederland tenminste drie jaar geen fabrieken te sluiten. Die termijn is in maart verstreken. Dat het nieuws van de verhuizing daar zo kort op volgt tekent volgens een woordvoerder dan ook wel de noodzaak. 'We moeten de kosten omlaag brengen om de winstgevendheid niet in gevaar te laten komen.'

IJ-oever
Prysmian belooft zich maximaal in te zetten om deze acht naar een nieuwe baan te begeleiden. Medewerkers die verder dan anderhalf uur reizen van Delft wonen is er de uitweg van het al bestaande sociaal plan.
De verhuizing naar Delft zal in de eerste helft van volgend jaar plaatsvinden. Het vertrek van het Nederlandse hoofdkantoor werd door Hendrikx vorig jaar al betreurd. 'Amsterdam is wel een nostalgische plek. Eigenlijk is het hier 103 jaar geleden allemaal begonnen,' wees hij op de prachtige locatie aan het IJ. 'Nu zitten we aan de Schie in Delft. Ook mooi, maar anders.'

Wat er met het fraai gelegen fabrieksterrein aan de IJ-oever tegenover het Javaeiland gaat gebeuren is nog niet bekend. 'Daar zijn we op dit moment niet mee bezig," zegt de woordvoerder. Prysmian richt zich eerst op de verhuizing. "Het terrein wordt daarna waarschijnlijk verkocht.'

Meer over