100 mm regen per dag: Australië overstroomt opnieuw

Australië, en dan vooral de staten New South Wales en Queensland aan de oostkust, staan weer voor zware tijden. Verschillende gebeiden zijn door de onophoudelijke regenval al afgesneden van de buitenwereld. Duizenden gezinnen werden geëvacueerd uit hun huizen. Beterschap is er niet in zicht. Integendeel, de regenval wordt deze maand nog erger.

Redactie
De uit zijn oevers getreden Bellingen rivier in New South Wales. Beeld epa
De uit zijn oevers getreden Bellingen rivier in New South Wales.Beeld epa

Australiërs in het oosten van het land spreken van de slechtste zomer in vijftig jaar. Het is ongezien hoe de zon er nauwelijks in slaagt door te breken. In Sydney bijvoorbeeld zal het de volledige maand februari regenen, met af en toe een streepje zon. Warm blijft het wel. Niet de zomer die de Sydneysiders in gedachten hadden. De anders zo populaire stranden liggen er verlaten bij.

Evacuaties
Ten noordwesten van Sydney gaat het al een paar weken flink mis. Verschillende steden in de staat New South Wales zijn afgesneden van de buitenwereld, doordat de toegangswegen volledig blank staan en de rivieren overlopen. Duizenden gezinnen uit North Moree, Yarraman, Gwydirfield en Bendygleet hebben hun woning noodgedwongen moeten achterlaten. En de weersvoorspellingen geven geen hoop.

Verder naar boven richting Queensland, een regio die vorig jaar al zwaar werd geteisterd, zorgen overstromingen ook weer voor problemen. Het waterpeil van de Maranoa River steeg naar 9,3 meter, waardoor heel wat gebouwen blank kwamen te staan. De voorbije twee dagen kreeg het stadje Mitchell 94 mm water te slikken, vandaag zal daar nog eens 100 mm bijkomen.

'Overstromingen van de eeuw'
Vorig jaar werd Queensland (en dan vooral het tot nu toe gespaarde Brisbane) gegijzeld door overstromingen die 'maar één keer per eeuw voorkwamen'. Maar met de regenval die de staat nu treft, is een herhaling niet ondenkbaar. Een openbare commissie onderzoekt hoe het kon gebeuren dat de dam met sluis die de stad van het overtollige rivierwater moest afschermen, een overstroming in het stadscentrum niet voorkwam. De hoorzittingen vinden dagelijks plaats en worden nauwlettend gevolgd door de Brisbanites, die in sommige delen van de stad weer met overstromingen kampen.

Slachtoffers vielen er dit seizoen nog niet als gevolg van de overstromingen, al moeten veel mensen gered worden door de hulpdiensten doordat ze in hun woning zijn afgesloten van de buitenwereld of in hun auto dreigen te worden weggespoeld.

Meer over