10 x Weekendtips: Appelsap, Landjuweel en Seu Jorge

Of je nou zin hebt om te dansen, naar het witte doek te kijken of juist naar beschilderde doeken; Amsterdam biedt elk weekend tal van evenementen. Maar omdat het weekend nou eenmaal maar twee dagen duurt, helpt Het Parool je met het kiezen van de leukste of bijzonderste evenementen die je dit weekend niet mag missen. Tips van onze redactie.

Redactie
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

FILM // Pluk de Nacht
Locatie: Het Stenen Hoofd | Dagelijks tot en met zaterdag 16 augustus om 21.00 uur
Website

De elfde editie van dit openluchtfilmfestival, met elke avond een gratis speelfilm onder de sterrenhemel op een groot scherm, terwijl het publiek in strandstoelen 'hangt'. Het zijn kwaliteitsfilms, die onterecht niet in Nederland in roulatie kwamen. Elke avond vooraf om 20.30 uur een voorfilm, de hoofdfilm begin rond zonsondergang en na afloop kan iedereen elke avond 'swingen op de beste deuntjes' bij Klup de nacht.

Het programma: vrijdag 8 augustus is de hoofdfilm Finsterworld (vooraf Berbatim). zaterdag 9 augustus is de hoofdfilm I used to be darker (vooraf Forever after), zondag 10 augustus als hoofdfilm Love steaks (vooraf Wind), maandag 11 augustus als hoofdfilm Me too (vooraf Sweet dreams), dinsdag 12 augustus als hoofdfilm At home (vooraf Boles), woensdag 13 augustus als hoofdfilm 20,000 Days on earth (vooraf Londoners), donderdag 14 augustus als hoofdfilm Shorts nights: (Un)natural world, vrijdag 15 augustus als hoofdfilm Kumiko, the treasure hunter (vooraf Lipstick) en zaterdag 16 augustus als hoofdfilm Another year (vooraf Everything I can see from there).

THEATER // De Parade
Locatie: Martin Luther Kingpark | Dagelijks tot en met zondag 24 augustus
Website

De laatste standplaats van het reizende festival De Parade is traditioneel Amsterdam. Met tal van voorstellingen; van toneel tot dans en van gekkigheid tot conferences. Verder zijn er allerlei restaurants, tenten waar muziek wordt gemaakt en nog veel meer.

Het terrein is open zaterdag van 14.00 tot 02.00 uur, maandag, dinsdag en donderdag van 15.00 tot 01.00 uur, woensdag en zondag van 14.00 tot 01.00 uur. Toegang tot het terrein tot 16.00 gratis, daarna 7,50 euro.
Zie de website voor het volledige programma, restaurants en alle deelnemers.

THEATER // Misery
Locatie: Centrale Bibliotheek | tot en met 31 augustus (beh. ma di wo). Aanvang zaterdag, donderdag en vrijdag 20.00 uur en zondag 14.15 uur (alleen zondag 10 augustus om 19.30 uur)
Website

Theaterproducties met een 'feel bad musical', gebaseerd op het gelijknamige boek van thrillerauteur Stephen King. Script, muziek en regie Florus van Rooijen, met onder anderen Sander de Heer en Marjolein Algera.

In het boek is de schrijver Paul Sheldon de geestelijk vader van de zeer succesvolle maar door hem zo gehate, romanreeks over Misery Chestain. Hij beleeft de nachtmerrie van zijn leven als hij na een zwaar auto-ongeluk gered wordt door Annie Wilkes, voormalig verpleegster en 'zijn grootste fan ooit!'. Zij verpleegt de zwaargewonde schrijver in haar eigen huis ver van de bewoonde wereld. Maar als zij ontdekt dat hij in het laatste deel van de reeks Misery heeft laten sterven, ontpopt ze zich tot een waar monster en zal Paul al zijn schrijftalent moeten inzetten om te overleven.

MUZIEK // Seu Jorge
Locatie: The Sand | zondag 10 augustus om 17.00 uur
Website

Seu Jorge groeide op in een favela in Belford Roxo (Rio de Janeiro), leerde zichzelf op straat gitaar spelen en brak eind jaren negentig door met zijn mix van samba en popmuziek. Echt internationale bekendheid kreeg hij door zijn rollen in de films 'Cidade de deus' (Fernando Meirelles, 2002) en 'The life aquatic with Steve Zissou' (Wes Anderson, 2004). Hij treedt in The Sand op met live band. Na afloop draaien dj's latin house en zorgt Samba Kitchen voor Braziliaanse hapjes.

MUZIEK // Novastar
Locatie: Bostheater | zondag 10 augustus om 21.00 uur
Website

De Vlaamse singer-songwriter Joost Zwegers, beter bekend als Novastar, scoorde hits met onder meer Because, Wrong en Mars needs a woman. In maart van dit jaar presenteerde hij zijn vierde cd 'Inside out'. De deuren van het theater gaan om 17:00 open.

MUZIEK // Ruben Hein en band
Locatie: Concertgebouw | zondag 10 augustus om 20.00 uur
Website

Robeco SummerNights brengt deze zanger/pianist met zijn band onder meer nummers van zijn nieuwe cd 'Hopscotch'. Hinkelen, daarnaar vernoemde Ruben Hein zijn nieuwe album. Bij het spelletje mag je niet op de lijnen komen. Hein daarentegen breekt juist uit ieder muzikaal hokje. Hij speelt net zo makkelijk met het Metropole Orkest als in een schimmige jazzkelder. Of met Hans Teeuwen en de Painkillers. Zijn eigen band speelt groovy jazz met hier en daar een vleugje western.

KIND // De Kinderparade
Locatie: Martin Luther Kingpark | Dagelijks tot en met zondag 24 augustus vanaf 15.00 uur
Website

Elke dag ander jeugdtheater en muziek; van Kalisto door Theatergroep Raaf tot kinderband De Lollies. Verder onder meer timmeren, poffertjes bakken, de Silent Disco en de zweefmolen.
Zie de website voor een volledig overzicht.

FESTIVAL // Appelsap
Locatie: Oosterpark | zaterdag 9 augustus van 12.00 tot 23.00 uur
Website

Op vier podia artiesten, groepen en dj's op het gebied van hiphop, r&b en electronic bass. Dit openluchtfestival in het park is bedoeld als één groot feest van straatcultuur en diversiteit. De organisatoren wisten de Nederlandse dj Mairo Nawaz te strikken en verder bestaat de line-up uit o.a. De Jeugd van Tegenwoordig, Travi$ Scott, Chainsaw, Hudson Mohawke, Action Bronson, Typhoon, Schoolboy Q en nog veel meer grote namen. Tickets aan de poort 35 euro. Voor bezoekers geldt een minimumleeftijd van achttien jaar. Zie de website voor de volledige line-up

EXPOSITIE // Christopher Bucklow
Locatie: Gallery Vassie
| zaterdag 9 augustus tot en met woensdag 1 oktober
Website

Silhouetten van de Britse fotograaf Bucklow (1957), gemaakt met een pinhole-camera. Hij is één van de vooraanstaande Britse fotografen oo het gebied van de 'cameraloze' foto's.
De galerie in de Langestraat 47 is alleen te bezoeken op afspraak: 06-85724797 of via de website.

MIX // Landjuweel
Locatie: Ruigoord | tot en met zondag 10 augustus van 12.00 tot 02.00 uur
Website

Jaarlijks zomerfestival vol creativiteit op deze kunstenaarsvrijplaats. Met exposities, muziek en theater door internationale muzikanten en theatermakers, vertier voor kinderen, dj's en nog veel meer. Zaterdag 9 augustus begin om 22.00 uur de traditionele beeldenroute. Er kan ook worden gekampeerd. Alle passe-partouts zijn uitverkocht, maar er zijn nog wel dagkaarten beschikbaar. Zie de website voor het hele programma en kaartverkoop.

MIX // Gelato Festival
Locatie: Museumplein | vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 augustus van 11.00 tot 20.00 uur
Website

De uitvinding van ijs wordt toegeschreven aan de Florentijn Bernardo Buontalenti (1536-1608). Hij serveerde aan het hof van de Medici's voor het eerst ijskoude crème op basis van melk, honing en eigeel. Centraal punt op het Italiaanse Gelato Festival, vanaf vrijdag drie dagen op het Museumplein, is dan ook het Buontalenti laboratorium, waar ijsbereiders aan het werk zijn. Exclusief voor dit festival is de smaak Van Gogh-ijs ontwikkeld. Dit ijs is gemaakt van eicrème - geel als zonnebloemen - en het is verrijkt met hazelnoten en gesmolten chocolade; verwijzingen naar de pijp van de schilder. Verder zijn er ijsproeverijen, gelato cocktails en gelato kookshows.

De Parade Beeld Luis Alonso Rios Zertuche
De ParadeBeeld Luis Alonso Rios Zertuche
De Jeugd van Tegenwoordig Beeld Karen Rosetzsky
De Jeugd van TegenwoordigBeeld Karen Rosetzsky
Landjuweel Beeld Ruigoord
LandjuweelBeeld Ruigoord
Gelato Festival Beeld Gelato Festival
Gelato FestivalBeeld Gelato Festival
Meer over