Weekendtips

10 x dit wil je dit weekend niet missen

Van Halloween feestjes tot je eigen kunstwerk in het Stedelijk Museum uitstallen: er is dit weekend genoeg leuks te doen. Hier alvast tien tips.

Het Parool
Eigen kunstwerken tentoonstellen in het Stedelijk tijdens ARTOBER Beeld Sybren Tieleman
Eigen kunstwerken tentoonstellen in het Stedelijk tijdens ARTOBERBeeld Sybren Tieleman

Bokbieren van eigen bodem
Nergens ter wereld is er zo'n groot festival met maar één biersoort te vinden, als dit weekend in de Beurs van Berlage. En dit keer viert het Pint bokbierfestival nog zijn 40e verjaardag ook. Je zou onder de tap kunnen gaan liggen en de honderd verschillende bokbieren (allemaal van eigen bodem) tot je nemen, maar als je je nou even inhoudt, leer je misschien nog wat. Over de soorten bokbier, het alcoholpercentage, de kleur en de smaak bijvoorbeeld. Bij bier en jubilea hoort muziek en dus zal er het hele weekend live muziek worden gespeeld. Tickets zijn inclusief proefglas, festivalboekje en drie consumptiemunten.
Vrijdag 27 oktober 17.00 t/m zondag 29 oktober 19.00, €20,-
Beurs van Berlage

Meer dan honderd soorten bokbieren worden getapt Beeld PINT Bokbierfestival
Meer dan honderd soorten bokbieren worden getaptBeeld PINT Bokbierfestival

Britse beloftes in Paradiso
Al sinds 1992 vindt het tweejaarlijkse popfestival London Calling in Paradiso plaats. Eerst alleen voor nieuwe veelbelovende bands uit Groot-Brittannië, nu zijn alternatieve bands die niet Brits zijn ook meer dan welkom.
Dit weekend staat er een lijstje van dertig artiesten en bands op de planning. Denk aan de Nieuw-Zeelandse Marlon Williams met country-achtige nummers en americana folkband Hurray For The Riff Raff. Ook Shame, een liveband uit Zuid-Londen die iets weghebben van The Doors en Pixies, komen naar de poptempel. Zaterdagmiddag is er van 13.00 tot 18.00 uur een gratis programma, daarvoor moet je je wel aanmelden.
Vrijdag 27 oktober vanaf 18.30 uur en zaterdag 18 oktober vanaf 13.00 uur, dagkaart €20,-
Paradiso

Een vorige editie van het London Calling festival in Paradiso Beeld Bibian Bingen
Een vorige editie van het London Calling festival in ParadisoBeeld Bibian Bingen

Vincent op Vrijdag & Idfa
Het maandelijkse feestje in jawel, het Van Gogh museum op jawel, vrijdag. Dit keer in combinatie met het Internationale Documentaire Filmfestival Amsterdam (IDFA). Samen staan ze in het teken van de pas geopende tentoonstelling Nederlanders in Parijs, die ons de invloed van het Parijse nachtleven rond 1900 op kunstenaars als Van Gogh en Van Dongen laat zien. Idfa docu Crazy Horse zet dat gegeven kracht bij.
Naast een korte rondleiding langs de tentoonstelling, kan je dansen en juichen voor de winnaar van de Insta Story Docu Contest die dan wordt uitgeroepen. Je kon je eigen documentaire over 'het nachtleven' gemaakt van Instagram-stories inzenden. De docu's zullen worden vertoond en gejureerd door Idfa, het Van Gogh museum en Halal docs.
Vrijdag 27 oktober 19.00 tot 22.00 uur, €17,- (studenten €10,-)
Van Gogh Museum

Een stil beeld uit de documentaire Crazy Horse Beeld Vincent op Vrijdag en Idfa
Een stil beeld uit de documentaire Crazy HorseBeeld Vincent op Vrijdag en Idfa

Shelter is Burning
In de kelder van de A'dam toren wordt het feestje Is Burning gehouden. Wat is Is Burning? Een verlangen om absoluut vrij te zijn, te stralen en de persoon zijn die je wenst te zijn, aldus de oprichters Sandrien en Carlos Valdes. Klinkt als een feest, toch? Verwacht wat muziek betreft techno, underground house en disco. De voorverkoop is uitverkocht, maar je kunt nog kaarten aan de deur krijgen.
Vrijdag 27 oktober (23.00-06.00), deurverkoop €20
Shelter

null Beeld IsBurning
Beeld IsBurning

Griezelige feestjes
Kenners weten dat Halloween op 31 oktober valt: aankomende dinsdag dus. Maar een kans om je te verkleden als horrorbruid, slutty brandweerman, mutant Catwoman of dikke duivel kun je niet zomaar aan je voorbij laten gaan. Hier een paar griezelige feestjes.

Thriller nacht in Het Sieraad
Clowns, acrobaten, showgirls, maskers: je gaat je bijna afvragen wat er niét is deze Halloweennacht in het Sieraad. Dat is ook niet gek, want feestjes als Super Social, Mrs. Mokum en Lotgenoten hebben hun krachten gebundeld. Op het Damsko Halloween Thriller 'be afraid' feest wordt muziek (onder meer) geregeld door Jan van Kampen, Girls love DJ's, Perdu en Spaghetteria soundsystem.
Zaterdag 28 november, 22.00 - 05.00 uur, €19,50
Het Sieraad

Drie nachten Halloween bij de Pacific
Drie nachten lang kun je bij Pacific Parc dansen in kostuum. De muziek komt van horror, b-films, voodoo en cult. Voor de personen die bij aankomst denken 'Had ik mij toch maar verkleed'; er loopt iedere avond een schmink-team rond. Er is een bloody mary bar, en bands Hell of a Weener, ET Explore Me en Fifty Foot Combo zorgen voor de nodige live muziek.
Donderdag 26 oktober t/m 28 oktober
22.00 - 03.00 uur,
entree don. gratis, vrij. €5,- en zat. €7,50
Pacific Parc

Open podium in de Vrankrijk
Je kunt je voor Halloween verkleden, maar je kunt het ook scharen onder onnodig consumeren. In de Vrankrijk zal er daarom niet gedanst worden voor Halloween, maar juist ertegen. Een soort non-halloween feestje dus. De opbrengsten van het feestje gaan naar SEHAQ, een collectief van vluchtelingen die homoseksueel zijn. Om geld in te zamelen is er een open podium waar dragshows, strip tease en lip-syncs mogen worden opgevoerd. Of andere gekke dingen. Wie niet durft, mag ook doneren. Voor alle duidelijkheid: de avond is bedoeld voor vluchtelingen en niet-vluchtelingen.
Zaterdag 28 oktober 22.00 - 03.00 uur,
entree gratis (donatie mogelijk)
Vrankrijk

Zeker weten dat je er angstaanjagend uitziet? Ga dan langs bij dit schminkfeestje.

null Beeld Damsko Halloween Thriller
Beeld Damsko Halloween Thriller

Een lesje gelukkig zijn
Ieder mens wil gelukkig zijn. Maar wat is geluk eigenlijk? Op zaterdagavond start de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum, waarbij een aantal sprekers deze vraag gaan (proberen te) beantwoorden. De Britse schrijfster Reni Eddo-Lodge praat met Anousha Nzume, auteur van 'Hallo witte mensen', over geluk van zwarte mensen in een witte samenleving. Lotte Jensen bespreekt de drie typen gelukszoekers uit negentiende eeuwse literatuur, Auke Kok vertelt over het geluk en ongeluk uit zijn jeugd en Willemijn van Dijk stoft eeuwenoude wijsheden af en laat zien wat ze nu voor ons kunnen betekenen. Als je niet uitgepraat raakt over geluk, is dit de avond.
Zaterdag 28 oktober 20.00 - 01.00 uur, €30,- (studenten €20)
Rijksmuseum

Nacht van de Geschiedenis in de bibliotheek van het Rijksmuseum Beeld Jan Kees Steenman
Nacht van de Geschiedenis in de bibliotheek van het RijksmuseumBeeld Jan Kees Steenman

Verheldering in tijden van verwarring
Je hersenen eens even flink laten kraken, doe je op het 'denkfestival' Brainwash: filosofen, wetenschappers, kunstenaars, theatermakers en schrijvers uit binnen- en buitenland praten over de belangrijkste ideeën van vandaag voor morgen.
Met een ticket in je zak kun je zo'n honderd programma's bijwonen, verspreid over Amsterdamse locaties zoals De Brakke Grond, de Nationale Opera & Ballet, de Westerkerk en Frascati. Een paar opvallende programma's: Rosanne Hertzberger over de waarde van e-nummers, filosoof Lammert Kamphuis over de kracht van twijfelen en Emily Witt in gesprek met Simone van Saarloos over de toekomst van seks (denk aan internetporno, polyamorie en orgastische meditatie).
Zaterdag 28 oktober 13.00 - 01.00 uur, €45,-
Locaties van Brainwash Festival variëren

Een vorige editie van het Brainwash Festival Beeld Lisette Swier
Een vorige editie van het Brainwash FestivalBeeld Lisette Swier

Je eigen kunstwerk in het Stedelijk
Het was geen stoptober, maar Artober voor het Stedelijk. De hele maand stond in het teken van online workshops, zelf kunst maken en (voor kunstenaars in de dop) het opbouwen van een portfolio. De Artober maand - mede georganiseerd door Blikopeners - wordt afgesloten met Artoberfest. De entree vraagt om een creatieve bijdrage; je moet een zelfgemaakt kunstwerk meenemen die in het Stedelijk zal worden tentoongesteld. Wie had dat gedacht: jouw werk in een museum. Verder kun je er een workshop in (dan nog witte) sokken-styling volgen, een vogueing modeshow bijwonen en wordt er een pop-up college gegeven door kunstenaar Jan Dirk van den Burg.
Vrijdag 27 oktober 19.00 - 22.00 uur, entree gratis
Stedelijk Museum

Zelf kunst maken bij ARTOBERFEST Beeld Sybren Tieleman
Zelf kunst maken bij ARTOBERFESTBeeld Sybren Tieleman

24H Noord
Deze zaterdag is er, zoals ieder jaar, een etmaal van alles te doen in Amsterdam Noord. Van de 48 (!) evenementen die aan de andere kant van het IJ worden georganiseerd, hebben wij er een paar uitgepikt.

Boulderen bij Monk
Wanden van zo'n vier meter hoog beklimmen zonder touw of klimgordel? Dat kan je doen aan de boulderwanden van Monk. Mocht je toch vallen, dan liggen de valmatten onder je te wachten. Tijdens 24H Noord kun je gratis leren klimmen: ieder kwartier start een inloop-instructie, waarna je de wand op mag. Kom in sportieve outfit en laat kinderen onder de zes jaar thuis.
Zaterdag 28 oktober 10.00 - 17.00 uur, entree gratis (huur klimschoenen €3,50)
Monk Bouldergym, Aambeeldstraat 26

Laat jezelf portretteren
Bij het Casco Café kan je een portret van jezelf laten tekenen. Of beter gezegd drie: een abstracte-, komische- en surrealistische versie. Uiteraard mogen ze mee naar huis.
Zaterdag 28 oktober 12.00 - 18.00 uur, entree gratis
Casco Café, Asterweg 22

Bier proeven bij Oedipus
Bij de brouwerij in Noord kun je gratis en voor niets een rondleiding krijgen en Oedipus biertjes proeven. De rondleidingen en proeverijen zijn tussen 15.00 en 17.00. Er wordt ook live muziek gemaakt.
Zaterdag 28 oktober 14.00 - 03.00 uur, entree gratis
Oudipus brouwerij

Achter de schermen kijken bij Eye
Waar je normaal in de bioscoopzaal zit of een broodje eet kijkend over het IJ, kun je tijdens 24H Noord een kijkje achter de schermen nemen. Het filmmuseum bewaart namelijk meer dan veertig duizend films. Die collectie kun je bekijken en curatoren komen vertellen hoe het conserveren en restaureren van films in zijn werk gaat. Zaterdag 28 oktober rondleidingen tussen 11.00 - 14.00 uur, entree gratis (aanmelding vereist)
Eye filmmuseum

Dansen op 90's muziek
Na de drukke dag die je achter de rug hebt -yoga, bier drinken, portretten laten maken, wandelingen- kun je nog even dansen bij het Skate café. De muziek zal alleen uit de jaren '90 stammen, want waarom niet.
Zaterdag 28 oktober 22.00 - 03.00 uur, entree gratis
Skate Café

Boulderen bij de Monk Beeld Rob Thijs
Boulderen bij de MonkBeeld Rob Thijs

In het duister tasten
Zaterdagnacht is het de Nacht van de nacht. Vanaf 21.00 uur gaan negentien lichtmasten van Interbest (de marktleider van reclamemasten langs snelwegen) uit, en daarbij komt een hele lijst van bedrijven en gemeenten die de nacht van 28 oktober de lichtknop omschakelen. Om het donker te vieren is er een uitgebreid programma: wandelen met de boswachter door het Amsterdamse Bos, sterren kijken door telescopen bij Sciencepark of door de donkere gangen van Pampus struinen. Voor enkele activiteiten is aanmelding vereist.
Zaterdag 28 oktober
Tijden en kosten van activiteiten variëren

De sterren bekijken door een telescoop Beeld Jan Koeman
De sterren bekijken door een telescoopBeeld Jan Koeman

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over