Weekendtips

10 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur en er is weer genoeg te doen: dineren op Forteiland, dansen op rolschaatsen en springen bij Kraantje Pappie.

Zarlasht Zia
Losgaan met al je jeugdhelden tijdens Terug Naar Toen. Beeld Terug Naar Toen
Losgaan met al je jeugdhelden tijdens Terug Naar Toen.Beeld Terug Naar Toen

MUZIEK

1. Poëtische mijmeringen
Singer-songwriter Eefje de Visser bracht begin dit jaar Nachtlicht uit, een album vol poëtische overpeinzingen. Stop je tas maar vol met tissues: bezoekers van haar concert staat een winterachtige zaterdagavond vol ontroering te wachten.
Zaterdag 3 december (20.00) €18
Carré

Eefje de Visser (hier op Pinkpop 2014) geeft in Carré een intiem concert. Beeld anp
Eefje de Visser (hier op Pinkpop 2014) geeft in Carré een intiem concert.Beeld anp

2. De Trilogie
Onlangs is het derde deel van de trilogie van rapper Kraantje Pappie uitgekomen: Crane III. Met zijn humoristische teksten trekt hij door het land met een clubtour. Mogelijk verschijnt hij niet alleen op het toneel, want voor het eerst in zijn carrière werkt hij met andere artiesten samen, waaronder Sticks en Bizzey.
Vrijdag 2 december (19.30) €12
Melkweg

Kraantje laat het helemaal lopen. Beeld Ali Mousavi
Kraantje laat het helemaal lopen.Beeld Ali Mousavi

EXPOSITIE

3. Niet de average vrimibo
L'Alé, het Yorubaanse woord voor 'nacht', is een avond waar creatieve zielen samenkomen om hun gedachtes en ideeën te delen. De jongens van L'Alé zochten naar een plek waar ze op vrijdagmiddag geïnspireerd konden raken en onder andere konden exposeren. Deze borrel is dus meer dan alleen een biertje drinken.
Vrijdag 2 december (17.00-03.00) gratis
Lab 111

Werk dat tijdens de vrimibo aan de muur hangt. Beeld Karel Kammeijer
Werk dat tijdens de vrimibo aan de muur hangt.Beeld Karel Kammeijer

4. Mythisch en fabelachtig
In Foam is vanaf dit weekend Black Chalk and White Charcoal or the Myth of the Absent Matter te zien: een expositie door de Braziliaanse Sofia Borges. Ze fotografeert olieverfschilderijen in musea en grottekeningen van de eerste mens en dubbelt foto's door ze nogmaals te fotograferen. Haar werken vormen daardoor een autonoom en ietwat duister verhaal.
Vanaf vrijdag 2 december t/m zondag 22 januari
Foam

Schoorsteenvegen? Een mythisch beest dat mensen in het kruis trapt? De werken van Sofia Borges geven veel om over na te denken. Beeld Sofia Borges
Schoorsteenvegen? Een mythisch beest dat mensen in het kruis trapt? De werken van Sofia Borges geven veel om over na te denken.Beeld Sofia Borges

CABARET

5. Vette knipogen
Het travestiecabaret bestaat uit ruim twintig dames (en heren) die live hun eigen liedjes zingen en cabaret opvoeren. Op zondag zingen ze Symphonica In Casa Rosso, een show met glitter, glamour en 'onverantwoord amusement', met een knipoog uiteraard.
Zondag 4 december (15.00) €15
Theater Casa Rosso

Het Amsterdamse travestiecabaret bestaat sinds 1996 en is gespecialiseerd in 'onverantwoord amusement'. Beeld Geert Timmerman
Het Amsterdamse travestiecabaret bestaat sinds 1996 en is gespecialiseerd in 'onverantwoord amusement'.Beeld Geert Timmerman

WINKELEN

6. Breien met oma's
De draad kwijt wat betreft sinterklaascadeaus? Misschien biedt oma uitkomst. Sjaals, kussens en mutsen maken deel uit van de nieuwe collectie van breimerk Granny's ­Finest en zijn dit weekend te koop in een pop-upwinkel in de Gerard Doustraat. Granny's ­Finest organiseert breiclubjes voor senioren en probeert zo eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ga dus vooral even snuffelen en geef die oudjes een knuffel.
T/m zondag 4 december
Gerard Doustraat 76

Als íemand kan insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden is zij het. Beeld Liza Dikkerboom
Als íemand kan insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden is zij het.Beeld Liza Dikkerboom

ETEN

7. Schipper mag ik overvaren?
Wie wil dineren op een onbewoond eiland hoeft geen vliegtuig te pakken. De MS. Sailboa brengt je warm en droog van Amsterdam naar Pampuseiland. En dat is best een winterse droomvlucht: maanlicht weerkaatst op het vrije water terwijl je in de verte de lichtjes van Amsterdam en Almere ziet. Eten wordt geserveerd in een historisch fort en het diner is bereid met lokale producten.
Zaterdag 3 december (18.30-23.30) €57,50
Pampuseiland (vertrek vanaf IJburg)

Dineren op een forteiland: het mooist in de winter. Beeld Forteiland Pampus
Dineren op een forteiland: het mooist in de winter.Beeld Forteiland Pampus

FEESTJE

8. Rol het weekend uit
Zweetbandjes zijn nog nooit zo toepasselijk geweest als komend weekend, want Skate Dance organiseert een roller disco in Club 8. Trek dus je glitterpak aan, haal je rolschaatsen uit de kast en oefen vast een rondje.
Dan rol je op tunes van dj Groovemaster Johnson gemakkelijk van de bar naar de dansvloer. Heb je net je rolschaatsen weggedaan? Dan kun je in Club 8 ook een paar huren.
Zondag 4 december (19.30) €10
Club 8

De 'skeeler' kwam in 1969 naar Nederland, dus we hebben genoeg tijd gehad om te oefenen. Beeld anp
De 'skeeler' kwam in 1969 naar Nederland, dus we hebben genoeg tijd gehad om te oefenen.Beeld anp

9. Nooit te oud voor een feestje
Nostalgische braspartij Terug Naar Toen viert de elfde verjaardag in Paradiso en álle muzikale helden van weleer zijn uitgenodigd. Zo kun je samen met Jody Bernal mee­blèren met Que Si Que No en is Henny Huisman van de partij. Wel even klaar met dansen? Duik dan lekker terug je jeugd in met Tamagotchi, Mariokart, de beste tv-momenten van vroeger én XXXL-twister.
Zaterdag 3 december (0.00-05.00) €13,50
Paradiso

Pikachu is er ook bij, tijdens Terug Naar Toen. Beeld Terug Naar Toen
Pikachu is er ook bij, tijdens Terug Naar Toen.Beeld Terug Naar Toen

OPENING

10. Amsterdamse Oersoep
Burgemeester Van der Laan opent vrijdag de Beurspassage, de passage tussen de Nieuwendijk en het Damrak: een kunstwerk van Arno Coenen, Iris Roskam en Hans Bentem. De passage heeft goudkleurige kroonluchters en prachtig gedecoreerde spiegels. Het plafond is gemaakt van 450 vierkante meter Italiaans glasmozaïek, met daarin afbeeldingen van alles dat het Amsterdamse grachtenwater zo bijzonder maakt.
Vrijdag 2 december, na de officiële opening (12.00) gratis toegankelijk
Beurspassage

De kroonluchters hangen al klaar in de Beurspassage. Beeld John Lewis Marshall
De kroonluchters hangen al klaar in de Beurspassage.Beeld John Lewis Marshall

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over