Weekendtips

10 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie.

Goia Endt
Entrée is 21 jaar geworden. Beeld Wolfstreet
Entrée is 21 jaar geworden.Beeld Wolfstreet

ETEN & DRINKEN
1. Wereldrestaurant

Geniet elke tweede zaterdag van de maand in de Modestraat van een werelddiner. Buurtkoks maken een driegangendiner met gerechten uit alle windstreken. Er wordt samen aan één lange tafel gegeten en ondertussen wordt er live-muziek gespeeld. De avond begint om 18.00 uur. Het diner kost €15,- per persoon. Reserveren is noodzakelijk!

2. Mezze avond in café Scrapyard.
Op zaterdag organiseert Foodie DNA (Dineren met Nihal in Amsterdam) een Arabische avond in café Scrapyard. Er zullen verschillende Arabische hapjes geserveerd worden. De mezze bestaat uit drie gangen van gezonde en smakelijke gerechten, geïnspireerd door het Midden-Oosten en mediterrane smaken. Daarbij komt een bakje met pitabrood. Deze mezze kost €10,-, bijgerechten kosten €3,- per gerecht. De bar heeft voor de avond een cocktailmenu samengesteld. Het eten wordt geserveerd tussen 19.00 uur en 22.00 uur. Reserveren is niet nodig.

3. Vegetarisch en lekker
Tussen 5 en 11 oktober vindt de vijfde editie van de Vegetarische Restaurantweek plaats. De deelnemende restaurants maken voor deze week een speciaal menu. Ze bieden tijdens de Vegetarische Restaurantweek een menu aan voor €25,- (€40,- in het hoogsegment). In Amsterdam kun je onder andere terecht bij Designcafé by Spiazzo, Hemelse Modder, Het Bosch en L'invité Le Restaurant.

FESTIVAL
4. Huiskamerfestival Oost
Deze zaterdag worden huiskamers in Amsterdam-Oost omgetoverd tot minitheaters. Rondom het Beukenplein worden er drie keer twee routes gelopen die elk drie verschillende huiskamers bezoeken. In deze huiskamers worden muzikale en theatrale optredens gegeven. Met route A ga je langs Eva Crutzen (cabaret), Michiel Hulshof (theatrale journalistiek) en Maaike Martens & band (muziek). Route B bezoekt Kim van Zeben (cabaret), MAAS (muziek) en Westravanderwel (theater). De optredens duren 30 minuten. Als afsluiter is er een borrel bij café Maxwell, tot 01.00 uur. Kaartjes kunnen op de website gekocht worden en kosten €20,-, of €10,- met een Stadspas.

5. Strawberry Earth Fair
Dit weekend wordt Amsterdam Roest omgetoverd tot een duurzaam walhalla. Bij de jaarlijkse Strawberry Earth Fair staat duurzame mode, design en eten centraal. Op het festival presenteren start-ups, ontwerpers en mensen zich die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Op vrijdag, de Dag van de Duurzaamheid, gaat Daan Roosegaarde in gesprek met mode- en designprofessionals die hebben deelgenomen aan de Strawberry Earth Acadamy. Bezoek het Makerslab, een expositie met resultaten van de Strawberry Earth Academy, het debat over de toekomst van de mode-industrie en doe zaterdag mee aan De Grote Natuurquiz. Een dagkaart kost €16,50, een passe-partout €25,- en zijn te koop op de website.

MUZIEK
6. De nacht van Entrée
De jongerenvereniging van het Concertgebouw bestaat 21 jaar en viert dit met een concert en filmvertoning. Op vrijdag wordt de avond afgetrapt door een concert van strijkersensemble Fuse en drummer Jelle Huiberts, die het eerste strijkkwartet van componist/producer Perquisite centraal zullen uitvoeren. Ook Kris Berry, Renske, Timiniau en Tjeerd Bomhof zullen op het podium verschijnen. Na het concert vindt in de kleine zaal een speciale voorvertoning van de film Youth van Paolo Sorrentino plaats. Standaard tickets kosten €27,50. Entrée-leden betalen €20,00.

7. Rondslenteren in de Melkweg
Vier keer per jaar stelt de Melkweg het hele gebouw open om in rond te zwerven. Tijdens Helemaal Melkweg laat de poptempel zien hoe veelzijdig zij is. De avond staat helemaal in het teken van muziek, dans, film, theater, lezingen en exposities. Het is een kans om veel gevestigde namen en opkomend talent te zien. Er zijn ook snacks en cocktails te krijgen. Eerder op de dag is de Melkweg open voor jonge bezoekers. Tickets zijn voor €10,- te kopen op de website van de Melkweg, waar ook het volledige programma te vinden is.

KUNST
8. Rome in de Nieuwe Kerk
Vanaf 3 oktober herbergt de Nieuwe Kerk zeldzaam erfgoed dat nog niet eerder in Nederland te zien was. Reden genoeg om dit weekend een bezoekje te brengen aan de Nieuwe Kerk. In de tentoonstelling 'Rome, de droom van keizer Constantijn' worden kunstschatten uit de eeuwige stad tentoongesteld die de fascinerende geschiedenissen uit de oudheid verbeelden. Centraal staat hoe Rome in de vierde eeuw transformeerde van multireligieuze keizerlijke hoofdstad tot een pauselijk centrum vol met kerken. De tentoonstelling is dagelijks tussen 11.00 uur en 17.00 uur te bezoeken en kost €16,-.

BIER
9. Brouw je eigen bier
Een jaar geleden begon Mediamatic met het Bierberaad, een maandelijkse avond waar radicale bierontwerpen worden besproken en geproefd met brouwers. In hun Myco Brewery zijn ze begonnen met het brouwen van bier. Zaterdag kun je zelf het brouwen onder de knie krijgen. Na een uitleg van Simon Buijs, een jonge Amsterdamse brouwer, over het brouwproces, gaan drie groepen aan de slag met verschillende recepten. Tijdens het brouwen worden alle stappen uitgelegd en ondertussen een aantal bijzondere brouwsels geproefd. Aan het einde wordt het toekomstige bier in een fermentatie-emmer gestopt en kan de vergisting beginnen. Het duurt nog vier weken voordat het bier drinkbaar is, maar dan kun je wel je eigen bier proeven. De workshop vindt plaats tussen 13.00-18.00 uur, en kost €120,-.

MUSEUM
10. Miró en CoBrA samen in het CoBrA museum

Dit weekend opent de tentoonstelling 'Miró en CoBrA, een experimenteel spel' in het CoBrA museum in Amstelveen. De gedeelde speelse en poetische houding, die vormt de basis van de Spaanse kunstenaar Joan Miró(1893-1983) en CoBrA(1848-1952), wordt tentoongesteld. Meer dan 100 werken van Miró en meer dan 80 van CoBrA-kunstenaars zoals Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Pierre Alechinsky zullen het museum vullen. Een belangrijk onderdeel van de expositie is de reconstructie van Mirós atelier op Mallorca. Na een bezoek aan het museum zijn er hapjes beschikbaar in het pop-up restaurant La Pequeña Cobra. Tickets voor volwassenen kosten €14,50.

De Vegetarische Restaurantweek is weer van start gegaan. Beeld Facebook
De Vegetarische Restaurantweek is weer van start gegaan.Beeld Facebook
Verdwaal dit weekend door de gangen van de Melkweg. Beeld Facebook
Verdwaal dit weekend door de gangen van de Melkweg.Beeld Facebook
Vanaf drie oktober is de tentoonstelling Rome, de droom van keizer Constantijn in de Nieuwe Kerk te zien. Beeld Facebook
Vanaf drie oktober is de tentoonstelling Rome, de droom van keizer Constantijn in de Nieuwe Kerk te zien.Beeld Facebook
Meer over