Weekendtips

10 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie, inclusief vijf tips uit het Fashion Week-programma.

Misha Melita
Een van de vrolijke creaties van Esther Haamke Beeld FashionWeek Nederland
Een van de vrolijke creaties van Esther HaamkeBeeld FashionWeek Nederland

FASHIONWEEK

1. Amsterdam's Secret
Vergeet de gevleugelde modellen van Victoria's Secret, Amsterdam heeft een eigen lingeriegeheim: Lola + Lou. In 2015 opgericht door ontwerpster Malou van den Broek, en nu al een mooie expositie tijdens de Fashion Week. Daarin komen illustratie, video en fotografie bij elkaar, met als inspiratie de nieuwe collectie van Lola + Lou. Van den Broek is aanwezig voor een korte toelichting en er is champagne van Scavi & Ray.
Dinsdag 5 juli (19:30 tot 22.00 uur) gratis, wel aanmelden
The Hoxton Hotel

Het Amsterdamse lingeriemerk Lola + Lou van Malou van den Broek Beeld Tomek Dersu Aaron
Het Amsterdamse lingeriemerk Lola + Lou van Malou van den BroekBeeld Tomek Dersu Aaron

2. Fashionbloggers meet up
Voor kledinginspiratie surfen we steeds vaker op het net. Op deze avond heeft Fashion Week drie succesvolle fashionbloggers uitgenodigd: Maureen Powel, Eleonora Wagtendonk van 'Freckles in Style' en Iris Dijkers van 'A Dash of Fash'. Voor wie een kijkje achter de schermen wil, en helemaal leuk voor wie een toekomst als fashionblogger ambieert.
Vrijdag 1 juli (18:30 tot 19:30) gratis, wel aanmelden
Loft, Adam Toren

3. Van kanariegeel naar zwart-wit
Je moet het maar durven: je werk exposeren naast een icoon als Helmut Newton. Ontwerper David Laport liet zich inspireren door de modefotograaf en presenteert op 4 juli een catwalkshow tussen zijn werk in Foam. Om aan te sluiten bij de zwart-wit fotografie, laat Laport dit keer in zijn creaties de kleuren achterwege. Laport zelf is nog jong, maar groeit ook al uit tot een icoon. Onlangs nog gooide hij hoge ogen toen Solange, de zus van Beyonce, in een kanariegele jurk van zijn hand over de rode loper liep.
Maandag 4 juli (19.00 tot 22.00) gratis, wel aanmelden
Foam Fotografiemuseum

De bijna iconische werken van David Laport Beeld Team Peter Stigter
De bijna iconische werken van David LaportBeeld Team Peter Stigter

4. Diervrije mode
'No animals were harmed in the making of this collection' kan Aike Buiting in de labels van haar collectie NUTS vermelden. Dat NUTS veganistisch is, is op zich al bijzonder maar dat de maker van de collectie pas 17 jaar is, is ook het vermelden waard. Buiting won dit jaar de Kunstbende wedstrijd, en kreeg daarmee een plekje op de Fashionweek. De jury over Buiting: "Alles klopt, van concept, stoffen, metarialen, muziek, video tot modellen." Dat belooft wat.
Zondag 3 juli (14:30, 15:30, 17:00 en 18:00) gratis, wel aanmelden
Loft, Adam Toren

5. Subtropisch modeparadijs
De show van ontwerpster Esther Haamke wordt aanbevolen als een 'subtropische ervaring'. Haar inspiratie: een combinatie tussen de onderwaterwereld en de Shirushi Bante: Japanse, kimono-achtige brandweermannenjassen. Om het nog spannender te maken werkte Haamke samen met performer Kiri Mioqi en videokunstenaar Eefje Vaghi.
Woensdag 6 juli, (19:30 tot 23:00) gratis, wel aanmelden
De School

De vrolijke collectie van Esther Haamke Beeld FashionWeek Nederland
De vrolijke collectie van Esther HaamkeBeeld FashionWeek Nederland

Festivals

6. Zomers festival op de schaatsbaan
De schaatsbaan gaat in oktober pas weer open, maar intussen gebeurt er van alles rond de Jaap Edenbaan. Zoals dit weekend het nieuwe festival Japie's Hof. Geen techno en naveltruitjes, maar een programma voor de hele familie. Micha Wertheim is er met een kindervoorstelling over de hik en er is eten uit alle windstreken. In de avond zijn er dj's en is er livemuziek van ondere andere het Amsterdams Volkskoor.
Zaterdag 2 juli (11:00 tot 23:00 uur) €21,50 voor volwassenen, vanaf €5,00 voor kinderen
Jaap Edenbaan

Gezellig tafelen bij Japie's Hof Beeld Japie's Hof
Gezellig tafelen bij Japie's HofBeeld Japie's Hof

7. De hele wereld in het Oosterpark
Hoe pas je de hele wereld in één park? Laat dat maar aan Roots Open Air over. Zondag vullen ze het Oosterpark met muziek uit de hele wereld, van Afrobeat tot Algerijnse reggae-rock en van een singer-songwriter uit Namibië tot maloyamuziek. Om de heupen los te schudden is er een Braziliaanse dansworkshop en er is een djembé-workshop voor wie mee wil drummen met de exotische klanken.
Zondag 3 juli (13:00 tot 22:00 uur) gratis
Oosterpark

Multiculturele muziek op Roots Open Air Beeld Roots
Multiculturele muziek op Roots Open AirBeeld Roots

8. De wereld rond in 141 bieren
Geen geld voor een wereldreis? Drink jezelf de wereld rond op het Oedipus International Beer Festival van de mannen van Oedipus, dit weekend in Noord. De makers van bekende Amsterdamse bieren als 'Mama' en 'Mannenliefde' hebben brouwers van over de hele wereld uitgenodigd voor een groots bierfestijn. Proef onder andere bier uit Estland, Duitsland en Zweden.
Zaterdag 2 juli & zondag 3 juli (13:00 tot 23:00 uur) vanaf €20,00
Gedempt Hamerkanaal 85

Het bier van Oedipus zal ook niet ontbreken Beeld Fotomeisjes
Het bier van Oedipus zal ook niet ontbrekenBeeld Fotomeisjes

9. Toppunt van festivalgekte
De Amsterdamse festivalgekte is compleet met het Springkussen Festival, waarvoor dit weekend het ­Arenapark wordt volgebouwd met tientallen opblaasbare attracties. Duik in ballenbakken, rol van een helling in een opblaasbal, doe een potje levend bowlen, of spring via trampolines over een gigantische, zwiepende robotarm. Kinderplezier voor volwassenen. Kaartjes zijn nog te koop (vanaf €29,50).
Zaterdag 2 juli & zondag 3 juli (14:00 tot 23:00) vanaf €29,50
Arenapark

undefined

FEEST

10. Tien jaar licht in Noord
In tien jaar transformeerde Café Noorderlicht van een paar kratten bij een kampvuur tot één van de populairste hotspots van Noord. De inrichting werd moderner, maar de sfeer bleef bewaard en het kampvuur is er ook nog steeds. De eerste tien jaar Noorderlicht worden dit weekend gevierd met een uitgebreid programma, met in de avond onder andere een Chileense band en hitjes van huis-dj's. Voor kinderen zijn er overdag suikerspinnen en een workshop jongleerballen maken.
Vrijdag 1 juli (21:00 tot 04:00 uur), zaterdag 2 juli (14.00 tot 04.00) en zondag 3 juli (14:00 tot 23:00 uur) gratis
Noorderlicht

Het kampvuur: kenmerkend voor tien jaar Noorderlicht Beeld Jasper Helmer
Het kampvuur: kenmerkend voor tien jaar NoorderlichtBeeld Jasper Helmer
Meer over