weekendtips

10 x dit moet je doen dit weekend

Het weekend staat voor de deur. Wat gaan we doen? Tien tips van de redactie.

Misha Melita
Er is weer van alles te doen dit weekend. En wees gerust: er zullen foodtrucks zijn. Beeld Hoogvorst Photography
Er is weer van alles te doen dit weekend. En wees gerust: er zullen foodtrucks zijn.Beeld Hoogvorst Photography

FESTIVAL

1. Dansen en schransen
Tijdens culifestival Amsterdam Kookt word je dit weekend voor wel heel veel keuzes gesteld: eerst kies je tussen de bijna negentig verschillende foodtrucks en daarna tussen de vijf podia met smakelijke line-ups.
De muziek is vooral Nederlands met artiesten als Eefje de Visser, Lucky Fonz III en Van Dik Hout, het eten komt juist uit alle windrichtingen.
Donderdag 4 augustus tot en met zondag 7 augustus (13.00-23.00 uur) gratis
NDSM-werf

Om de keuzestress weg te drinken zijn er ook lekkere wijntjes op Amsterdam Kookt Beeld Hoogvorst Photography
Om de keuzestress weg te drinken zijn er ook lekkere wijntjes op Amsterdam KooktBeeld Hoogvorst Photography

FILM

2. Johan rijdt rond
Het lijkt wel of deze zomer om elke straathoek in Amsterdam een openluchtbioscoop gebouwd is. Een overdosis? Wij zeggen: hoe meer hoe beter (kijk hier voor het overzicht). Ook bij het Ketelhuis hebben ze een mooie zomerse buitenprogrammering. Deze zaterdag wordt de Nederlands-Spaanse film Johan Primero vertoond. De film vertelt het verhaal van Johan, die in navolging van zijn vader elke dag vijftien rondjes rond het stadion Camp Nou van FC Barcelona rijdt. Hij weet zeker dat als hij dat niet doet, de club zal verliezen.
Zaterdag 6 augustus (22.00 uur) gratis
Het Ketelhuis

undefined

Een still uit de Nederlands-Spaanse film Johan Primero Beeld Johan Primero
Een still uit de Nederlands-Spaanse film Johan PrimeroBeeld Johan Primero

EXPOSITIE

3. Hollands Next Topartist
Het team van gallerie Ron Mandos ging álle afstudeertentoonstellingen van Nederlandse kunstacademies af. Het beste werk nam het team mee naar Amsterdam voor een speciale overzichtstentoonstelling. Dat betekent dat je de kans krijgt om de nieuwe Mondriaans en Appels te bewonderen voordat ze de wereld veroveren.
Eind augustus vergeeft Ron Mandos trouwens de Young Blood Award, voor het meest veelbelovende talent.
Vrijdag 5 augustus (17.00-19.00 uur), daarna dagelijks (12.00-18.00 uur) gratis
Konijnenstraat 16A (let op: andere locatie)

Met without me, van één van de deelnemers: Nasbami, net afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie Beeld Nasbami
Met without me, van één van de deelnemers: Nasbami, net afgestudeerd aan de Willem de Kooning academieBeeld Nasbami

THEATER

4. Geisha's miracle
"(...) wonderlijke transformaties die haast ritueel en steeds heel sereen worden opgebouwd," schreef de Theaterkrant over voorstelling Geisha's miracle, die eerder op het ITs festival speelde. De jonge Japanse choreograaf Jija Sohn ontwikkelde de voorstelling in het kader van het Moving Forward Traject, waarvoor zij vorig jaar geselecteerd werd. Sohn gaat op zoek naar diversiteit als universele waarde, verpakt in een mystieke dansvoorstelling vol glans en glitter.
Vrijdag 5 augustus (20.30 uur) € 5,00
Vondelpark Openluchttheater

Jija Sohn Beeld Vondelpark Openluchtteater
Jija SohnBeeld Vondelpark Openluchtteater

MUZIEK

5. Brood & Spelen
Mocht het dit weekend toch onverhoopt gaan regenen, dan zit je zondagavond bij de Tolhuistuin goed. Twee singersongwriters brengen hun nieuwe creaties ten gehore in een intieme setting, en dat belooft gezwijmel met een biertje in de hand.
Rotterdammer Frank Rensen bijt de spits af en daarna hoor je de liedjes van Dear John. Het programma werd samengesteld door Paradiso in samenwerking met de Herman Brood Academie.
Zondag 7 augustus (16.00 uur) gratis
Tolhuistuin

Dear John Beeld Marloes Niemeijer
Dear JohnBeeld Marloes Niemeijer

MARKT

6. Sunday Market
Eén van de favoriete activiteiten van mensen op vakantie in exotische oorden: marktjes afstruinen. Antiek in Frankrijk levert immers instagramwaardige kiekjes op. Maar voor een leuke, gezellige en fotogenieke markt hoef je de grens helemaal niet over, want dit weekend is er op het Westergasterrein de Sunday Market. Daar is van alles: van stands met lokale producten en wijnproeverijen tot kappers en handlezers. Ook is er muziek en vermaak voor de kleintjes.
Zondag 7 augustus (12.00 uur tot 18.00 uur) gratis
Westergasterrein

undefined

FEEST

7. Een ode aan Ocean
Het gonst online al een tijdje, maar deze vrijdag lijkt het dan eindelijk zover te zijn: het derde album van Frank Ocean komt uit. Zijn management heeft de geruchten nog niet bevestigd, maar Roest grijpt de gelegenheid alvast aan om een muzikale ode aan de hiphopartiest te brengen.
Ocean kwam bovendien in 2012 uit de kast, en zo sluit de avond ook mooi aan de bij EuroPride dit weekend.
Zaterdag 6 augustus (22.00 uur) gratis
Amsterdam Roest

undefined

Een still uit de videoclip van het nummer Novacane Beeld Frank Ocean
Een still uit de videoclip van het nummer NovacaneBeeld Frank Ocean

8. Laatste feestkans
Na twee weken, talloze roze activiteiten en een waarschijnlijk geweldige botenparade door de grachten is de EuroPride straks voorbij. Maar niet voordat er op zondag nog één gigantisch feest wordt gegeven. Het is de laatste kans om nog eens flink uit te pakken en los te gaan, op bijvoorbeeld de plaatjes van Valentijn de Hingh.
Helemaal top: ambassadeur van de EuroPride, Cunchita Wurst, is erbij. Hopelijk pakt zij ook nog een laatste keer het podium.
Zondag 7 augustus (14.00 tot 22.00 uur) gratis
Rembrandtplein

De Canal Parade gaat op zaterdag door de Prinsengracht Beeld ANP
De Canal Parade gaat op zaterdag door de PrinsengrachtBeeld ANP

Feesten als Pippi
Voor een zomers feestje moet je dit weekend in West zijn bij Villa Kakelbont. Zaterdagmiddag zijn de kolen gloeiend heet en leg jij je meegebrachte vlees, vis of groentespies zelf op de barbecue. Daarna is het tijd voor een vijftien (!) uur durend feest met een ruime selectie aan dj's. Trek dus twee verschillende sokken aan, vlecht je haar en dans zoals Pippi Langkous dat zou doen. PS: Vlla zorgt voor de barbecuesausjes!
Zaterdag 6 augustus (16.00 tot laat) vanaf €10,00
Vlla, Roelofstraat 9

undefined

Villa Kakelbont Beeld VLLA
Villa KakelbontBeeld VLLA

TV

10. Bioscoopgasten
Als er een programma is dat zich goed leent voor een comfortabele stoel en een bak popcorn dan is het wel Zomergasten. Het komt dus goed uit dat je bij bioscoop de Uitkijk (naar eigen zeggen de meest romantische bioscoop van Amsterdam) alle uitzendingen kunt kijken op groot scherm. Deze zondag is dat het gesprek tussen Thomas Erdbrink en Amsterdamse tv-held Arjan Lubach. Bonus: een glaasje prosecco en hapjes zijn van het huis.
Zondag 7 augustus (20.15 uur) €10,00
Fimtheater de Uitkijk

Arjen Lubach Beeld ANP
Arjen LubachBeeld ANP
Meer over