Weekendtips

10 weekendtips: kom maar op met die stormtroopers

Van een legertje stromtroopers in Oost tot hevig kerstgeweld in Ruigoord: het weekend belooft wederom voor ieder wat wils. Dit zijn de tien beste events uit de Amsterdamse agenda.

Het Parool
Pas op in Studio K dit weekend, het barst er van de stormtroopers. Beeld anp
Pas op in Studio K dit weekend, het barst er van de stormtroopers.Beeld anp

Slapstick en taalhumor
Comedian Ronald Snijders keert terug naar de Kleine Komedie met zijn voorstelling 'Welke show?', een absurde komedie vol flauwe grappen. De show werd genomineerd voor de Poelifinario 2017. Voor wie zijn taalcolumn in Het Parool mist of gewoon zin heeft in een avond vol slapstick en taalhumor.
Donderdag 14 t/m zaterdag 16 december (20.15) vanaf €10
De Kleine Komedie

Ronald Snijders weet de lachers op z'n hand te krijgen. Beeld Jaap Reedijk
Ronald Snijders weet de lachers op z'n hand te krijgen.Beeld Jaap Reedijk

The Force Awakens again
Hoe zat het ook alweer met Rey en Luke Skywalker, en was hij nu terug of niet? Voor wie een kleine opfrisser nodig heeft draait in FC Hyena aankomende zondag eerst 'The Force Awakens' en daarna 'The Last Jedi'. In Studio K zetten de stormtroopers van Dutch Garrison het Skafé op z'n kop en kun je een Darth Vader burger eten ter gelegenheid van de première.
En voor wie echt alle zintuigen wil prikkelen draait 'The Last Jedi' in 4DX in Pathé.
Starwars premièrefeest, vrijdag 15 december (19.00) €9,50, Studio K
Starwars double bill, zondag 17 december (vanaf 15.00) €10, FC Hyena

Eindexamenstress bij fotostudenten
De 21 eindexamenkandidaten van de Amsterdamse Fotoacademie presenteren hun werk van het afgelopen jaar in Loods 6. De tentoonstelling heeft als thema 'Always now' en is een bundeling van werk uit verschillende stromingen binnen de fotografie, zoals documentaire en conceptueel. Docenten geven rondleidingen, daarvoor kun je reserveren.
Vrijdag 15 t/m zondag 17 december, gratis
Loods 6, KNSM-laan 143

Fototalent van nu is te zien in Noord. Beeld Suzanne Ranzijn
Fototalent van nu is te zien in Noord.Beeld Suzanne Ranzijn

Kerstmarkten voor het uitkiezen
Wie na de afgelopen weken nog niet genoeg heeft van de kerstmarkten kan dit weekend opnieuw los. Met echt Amsterdams tafelzuur op de Kesmarkt of voor het kopen van ruige kerstcadeaus (denk aan glitter, goud en kunst en vliegwerk) in Ruigoord. In de Indische buurt is het als vanouds gezellig op de wintermarkt in de Javastraat. Meer zin in een potje curling? Dat kan bij de kerstmarkt op het dakterras van het Ramada hotel.
Check hier ons overzicht van alle kerstmarkten

Winter is here! Beeld anp
Winter is here!Beeld anp

Het Groot Dictee der Taalvoutjes
Heb je ook een traantje weggepinkt toen het Groot Dictee van de buis verdween? Dan kun je dit jaar plaatsnemen in de schoolbankjes van het Vossius Gymnasium voor het Taalvoutjes Dictee. De redactie van het taalplatform zet in op een informele en komische avond. De winnaar gaat naar huis met een gloednieuw woordenboek.
Zaterdag 16 december (20.00-22.00) €15
Vossius Gymnasium, Messchaerstraat 1

Het dictee is alleen voor uitgeslapen spelfanaten Beeld anp
Het dictee is alleen voor uitgeslapen spelfanatenBeeld anp

Alternatief 90's feest
Haal je bandshirt uit de kast en kom naar de Melkweg voor een avondje meeblèren met "Smells like teen spirit" en rondstampen in de moshpit. Niet alleen voor rockfanaten: met beats van onder andere Osdorp Posse en Urban Dance Squad komen ook hiphopliefhebbers aan hun trekken.
Zaterdag 16 december (23.30) €7,50
Melkweg

Van The Prodigy tot Osdorp Posse: tijdens dit 90's feest wordt alleen 'alternatief' gedraaid. Beeld 90¿s alternative
Van The Prodigy tot Osdorp Posse: tijdens dit 90's feest wordt alleen 'alternatief' gedraaid.Beeld 90¿s alternative

Zuid-Afrikaans snoepgoed voor onder de kerstboom
Geen standaard kerststol dit jaar, maar 'self gebakte geschenke als lepelsteeltjies, kaaskoekies en blatjang'. Op de nationale Zuid-Afrikaanse verzoeningsdag kun je in het Zuid-Afrikahuis een kookworkshop volgen van Leoné de Beer. Je hoeft niet bang te zijn met lege handen naar huis te gaan, want je krijgt zes feestelijk ingepakte hapjes en de recepten mee. Meld je hier aan.
Zaterdag 16 december 14.00-16.00 (€20)
Zuid-Afrikahuis

Herzoggies met jam aan de binnenkant zijn traditionele kerstkoekjes uit Zuid-Afrika. Beeld Zuid-Afrikahuis
Herzoggies met jam aan de binnenkant zijn traditionele kerstkoekjes uit Zuid-Afrika.Beeld Zuid-Afrikahuis

Zing het uit!
Niets werkt beter bij het leren van een nieuwe taal dan zingen, dus ga met je taalmaatje naar Paradiso om tijdens Zing Nederlands Met Me uit volle borst 'Oh denneboom' te zingen. Zonder taalmaatje komen mag ook.
De middag wordt gepresenteerd door zangeres Carolina Mout en pianist Nico van der Linden.
Zondag 17 december (14.30-17.30 gratis (wel aanmelden)
Paradiso

Chanoeka voor kinderen
Ter afsluiting van het 10-jarig jubileum houdt het Kindermuseum van het Joods Cultureel Kwartier open huis. Omdat het Chanouka is mogen kinderen kaarsen, kleine chanoukagerechten en matzetaartjes maken. Om vier uur worden de kaarsjes aangestoken in het Museumcafé.
Zondag 17 december, gratis
Kindermuseum, Joods Cultureel Kwartier

Koekjes, lichtjes, en een vakantie: wat wil een kind nog meer? Beeld anp
Koekjes, lichtjes, en een vakantie: wat wil een kind nog meer?Beeld anp

Italiaanse filmavond
Gaat jouw Italiaansefilmkennis ook niet verder dan 'La Vita est Bella'? Lab111 vertoont maandelijks een spraakmakende Italiaanse film die nooit in de Nederlandse bioscopen is vertoond. Dit keer is La Stoffa dei Sogni aan de beurt, het verhaal van bendeleden van de Camorra en een groep acteurs die door schipbreuk vast komen te zitten op een eiland. De film won in 2017 een Italiaanse Golden Globe. Vooraf wordt de film ingeleid met een praatje. In het Italiaans, dat wel.
Zondag 17 december (19.00) €8
Lab111

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over