10 uitjes voor het extra lange Pinksterweekend

Gratis oesters slurpen, helemaal zen worden met een Japanse meditatiemeester of een weekend dansen op de beste techno: het kan allemaal tijdens het extra lange Pinksterweekend.

Het Parool
Eilandpret voor het hele gezin op Pampus Beeld Rien de Jager
Eilandpret voor het hele gezin op PampusBeeld Rien de Jager

10.000 gratis oesters
Restaurant Pesca bestaat twee jaar. Om dat te vieren wordt groots uitgepakt: in het Vondelpark deelt het restaurant tienduizend oesters uit. In het Openluchttheater kun je genieten van de zilte schelpdieren met een glas cava. Er is ook live muziek: Tim Knol, Do en Glenn Foreman treden op. Er komt ook een bekende cabaretier, maar ze willen nog niet verklappen welke.
Donderdag 17 mei (18:00-23:00) gratis
Openluchttheater Vondelpark

Oesters slurpen in het Vondelpark Beeld Berber Bijlsma
Oesters slurpen in het VondelparkBeeld Berber Bijlsma

Zen in de Vondelkerk
Japanse zenmeester Souken Danjo is in Nederland voor het Zen Festival in de Vondelkerk. Danjo staat ook bekend als de 'Smile Master' en geeft workshops in zenmeditatie en mindfulness. Er is ook een speciale theeceremonie en je hoort muziek van traditionele Japanse instrumenten als de Shakuhachi bamboefluit. Je kunt meedoen aan korte cursussen origami, kalligrafie, klassieke poëzie en ikebana (bloemschikken).
Donderdag 17 mei (18:30) entree vanaf €5 (donatie)
Vondelstraat 120

Souken Danjo deelt zijn wijsheid over mindfulness en meditatie Beeld Fred Rohde
Souken Danjo deelt zijn wijsheid over mindfulness en meditatieBeeld Fred Rohde

Gin Festival
Voor iedereen die meer wil weten over gin is er dit weekend het Gin Festival. Daar kun je meer dan 100 soorten gin proeven. Lig je daarna niet starkanel in een hoek? Dan kun je nog wat opsteken over het maken van gin en de geschiedenis. Hongerige drankbuikjes kunnen terecht bij foodtrucks. Geen zin om te fietsen? Vanaf Centraal vaart de 'Gin-boot' rechtstreeks naar Undercurrent.
Vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 mei, vanaf €19,99
Undercurrent, Papaverweg 265

Spijker je kennis over je favoriete drank bij Beeld Ming Chao
Spijker je kennis over je favoriete drank bijBeeld Ming Chao

Ode aan het Rebelse Brein
Niks zo ingewikkeld als het brein van een puberende tiener. In Frascati vertelt Jelle Jolles (hoogleraar neuropsychologie en schrijver van Het Tienerbrein) ditjes en datjes over het rebellerende tienerbrein. Ondertussen zie je dans en theater van jonge Amsterdammers met hun eigen rebelse brein.
Vrijdag 18 mei (21:00) €8
Theater Frascati

Experimentele acid house
Fans van ongewone elektronische muziek opgelet. In de Sugar Factory draaien drie dj's van Engelse platenlabel Hypercolour: acidlegende Luke Vibert, electrogenie Mor Elian en Cedric Maison (de baas van Hypercolour). Vibert produceerde sinds de jaren negentig een aantal zeer geprezen albums. Iets nieuwer in de scene is Mor Elian. Zij vult met haar producties de platentassen van menig dj. Verwacht een avond vol experimentele acid house, techno en electro met een rauw randje.
Vrijdag 18 mei (0.00-06.00) €15
Sugar Factory

Een avond raven op een legende en nieuw talent Beeld Sugarfactory
Een avond raven op een legende en nieuw talentBeeld Sugarfactory

Op een onbewoond eiland
Nog nooit op Pampus geweest? Dit weekend is een goede gelegenheid. Er zijn bandjes, circusacts, foodstands en een marktje. De kids kunnen geschminkt rondrennen in het kindertimmerdorp.
Zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei (11:00-20:00)
Forteiland Pampus

Kinderen klussen op Pampus Beeld Rien de Jager
Kinderen klussen op PampusBeeld Rien de Jager

Gluren bij kunstenaars
Altijd al een kijkje willen nemen in de ateliers van kunstenaars? Dat kan dit weekend Tijdens Open Ateliers Jordaan. Dan openen 47 creatievelingen hun werkplaats voor nieuwsgierge Amsterdammers.
Zaterdag 19 mei (12:00-18:00) gratis
Jordaan

Cubaanse pianovirtuoos
Cubaanse pianist Roberto Fonseca debuteerde op zijn vijftiende op het Havana International Jazz Festival. Sindsdien doet hij mee met de grote jongens van de Cubaanse muziek. Zo speelt hij zaterdag met twee leden van Buena Vista Social Club. Tijdens zijn vierde keer in het Bimhuis brengt hij Afro-Cubaanse muziek samen met hiphop en reggaeton.
Zaterdag 19 mei (20:30) €21
Bimhuis

Humor met een scherp randje
Zuid-Afrikaanse Trevor Noah werd wereldwijd bekend als presentator van Amerikaans comedyprogramma The Daily Show. Hij schreef een bestseller, won een Emmy en staat nu in de Ziggo Dome. Noah behandelt, met eigen ervaringen uit Zuid-Afrika, serieuze onderwerpen als racisme met een grote dosis humor.
Zondag 20 mei (19:30) vanaf €38,50
Ziggo Dome

Serieuze onderwerpen met een grote portie humor: laat dat maar aan Trevor Noah over. Beeld Paul Mobley
Serieuze onderwerpen met een grote portie humor: laat dat maar aan Trevor Noah over.Beeld Paul Mobley

Floddertje, Abeltje en Minoes
De verjaardag van Annie M. G. Schmidt vier je in Het Ketelhuis. Al haar verfilmde verhalen worden in de bioscoop getoond. Denk aan Ja Zuster Nee Zuster, Abeltje en Minoes. Kinderen (en volwassenen) mogen verkleed als hun favoriete karakter over de rode loper flaneren.
Maandag 21 mei (10:30), €7/€10
Ketelhuis

Annie M. G. Schmidt klassiekers weer op het scherm Beeld still van Abeltje
Annie M. G. Schmidt klassiekers weer op het schermBeeld still van Abeltje

Weekend lang naar school
Tijdens het extra lange Pinksterweekend van technoclub De School stappen lokale muziekexperts Elias Mazian en Job Jobse samen met de Amsterstamse Olaf Boswijk achter de draaitafel. Boswijk was het brein achter Trouw, de legendarische voorganger van De School. Zondag kun je overdag rustig dansen in de tuin, op een dromerige set en elektronische live-acts van nieuw talent Working Titles en Rouzbeh Teymouri.
Zaterdag 19, zondag 20 en maandag 21 mei
De School

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over