08-08-08 is dag voor de baby in China

PEKING - Lau en Kouzai Liu lijden aan wat in China bekend staat als het 'olympische babycomplex'. Het echtpaar uit Guangzhou is twee jaar getrouwd en Kouzai is hoogzwanger. Dat is bewust gepland, want net als vele anderen hopen ze dat hun kind morgen wordt geboren, de dag waarop de Spelen beginnen.

''In september zijn we naar een vruchtbaarheidsarts en een gynaecoloog geweest,'' vertelt Lau in de lokale krant. ''We wilden de bevruchting op het juiste moment laten plaatsvinden, zodat onze kleine op 8 augustus, de olympische dag, wordt geboren.''

De Liu's staan niet alleen. In ziekenhuizen in Peking zijn de bedden gevuld met hoogzwangere vrouwen die morgen hun kind ter wereld willen brengen. ''De meeste vrouwen en hun baby zijn gezond genoeg voor natuurlijke bevalling, maar ze willen allemaal een keizersnede,'' zegt dokter Wang. Zijn ziekenhuis heeft er voor morgen 78 geboekt.

De olympische gekte in China is nauwelijks te beschrijven. De achtste dag van de achtste maand in 2008 is al een mooie datum om te trouwen, maar nu dit ook de openingsdag van de Spelen is, willen extra veel Chinezen die kans niet laten lopen. Tot nu toe staan negenduizend paren geregistreerd en in april zijn ruim vierduizend baby's geboren met de naam Ao Yun, Chinees voor Olympische Spelen. (HET PAROOL)

Foto EPA/Diego Azubel Beeld
Foto EPA/Diego Azubel
Meer over