Zwarte doos gecrashte helikopter is geborgen

De zwarte doos van de gecrashte helikopter bij Aruba is gevonden en geborgen, meldt het ministerie van Defensie. De vluchtrecorder kan gebruikt worden voor het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk.

Het Parool / ANP
Luitenant-admiraal Rob Bauer Commandant der Strijdkrachten tijdens een persconferentie maandagochtend op het ministerie van Defensie. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Luitenant-admiraal Rob Bauer Commandant der Strijdkrachten tijdens een persconferentie maandagochtend op het ministerie van Defensie.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Zo’n zwarte doos neemt onder meer de gesprekken op die in de cockpit worden gevoerd.

In de omgeving van Aruba is zondagmiddag (lokale tijd) een defensiehelikopter neergestort. Daardoor zijn twee van de vier bemanningsleden om het leven gekomen. Dat maakte de commandant der strijdkrachten Rob Bauer maandagochtend op een persconferentie bekend.

De twee omgekomen bemanningsleden zijn een man een een vrouw. Het gaat om de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Nadat de twee slachtoffers uit het toestel werden gehaald, is nog gepoogd om ze te reanimeren.

Het ongeluk gebeurde tijdens een patrouillevlucht voor de Kustwacht. Het betrof een helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen. De reddingsmissie na de crash werd bemoeilijkt door harde wind, hoge golven en de invallende duisternis. De Zr.Ms. Groningen kreeg ondersteuning van een kustwachthelikopter en een duikteam van Defensie om de NH-90, om de zwarte doos van het toestel te bergen.

Meer over