Zorgpremies omlaag bij grote verzekeraars en tóch zijn velen duurder uit

VGZ, Zilveren Kruis, CZ: de ene na de andere zorgverzekeraar verlaagt de maandelijkse premies. Toch zijn veel verzekerden straks duurder uit. Hoe kan dat?

Bonne Kerstens en Marcia Nieuwenhuis
Consumenten gaan aan het eind van het jaar op zoek naar een nieuwe zorgverzekering.  Beeld ANP
Consumenten gaan aan het eind van het jaar op zoek naar een nieuwe zorgverzekering.Beeld ANP

Verzekeraars buitelen dinsdag over elkaar heen om uit te leggen hoe het is gelukt om de premies omlaag te brengen. Volgens VGZ is de verlaging van één euro naar 119,95 euro per maand mogelijk door zorg ‘beter en efficiënter’ te organiseren. Ook heeft VGZ voor een deel opgebouwde reserves gebruikt om de premie iets goedkoper te maken. “We doen er samen met de zorgaanbieders alles aan om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. We zijn blij dat we er al jaren in slagen de premiestijging te beperken en dat we de premie komend jaar zelfs kunnen verlagen,” zegt VGZ-topman Tom Kliphuis. Ook CZ en Univé gaan met respectievelijk 3,85 euro en 1 euro omlaag.

Juist méér kwijt

Verschillende verzekeraars betogen dat ‘nu de premie van de basisverzekering omlaag gaat’, verzekerden ‘minder last hebben van de lagere collectiviteitskorting’. Maar dat betekent niet dat mensen die bijvoorbeeld via hun werkgever een collectieve verzekering hebben afgesloten ook daadwerkelijk goedkoper uit zijn.

Een voorbeeld: iemand die in het Nijmeegse Radboud werkt en 10 procent korting kreeg op zijn of haar basisverzekering, betaalde in 2019 geen 120,95 euro maar 108,86 euro. In 2020 is die premie met een euro verlaagd naar 119,95 euro. Maar de korting gaat ook omlaag naar 5 procent, waardoor de verzekerde uiteindelijk 113,95 euro kwijt is. “Dat is dus 5,09 euro méér dan vorig jaar,” benadrukt Jochum Veerman van vergelijker Independer. “Wat als een verlaging klinkt, is voor hen dus een verhoging.” Ongeveer tweederde van de verzekerden in Nederland heeft zo’n zogenaamd goedkopere collectieve verzekering.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verklaarde maandag al dat ‘het echt niet zo hoeft te zijn dat een collectieve verzekering goedkoper is’. “Sterker nog, vaak ben je goedkoper uit als je een zorgverzekering afsluit waarvan geen collectieve variant is,” verklaart woordvoerder van de NZA Erik Bloem. “Het loont om over te stappen voor tussen de 72 en 90 procent van de verzekerden.”

50 miljoen besparen

De collectief verzekerden die alleen een basisverzekering hebben kunnen in totaal 50 miljoen euro besparen, bleek maandag uit nieuwe berekeningen. Gemiddeld kunnen zij jaarlijks 50 euro goedkoper uit zijn. Die besparing kan oplopen tot honderden euro’s per jaar.

Zorgverzekeraars moeten hun zorgpremies voor 2020 uiterlijk dinsdag bekend hebben gemaakt. Daar wordt vaak lang mee gewacht zodat ze kunnen zien wat de concurrent doet. Minister Hugo de Jonge maakte eerder bekend dat de premies gemiddeld 3 euro per maand zouden stijgen tot gemiddeld 118,50 euro per maand. Dinsdagochtend hadden 26 zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt. Van deze 26 is er in vergelijking met vorig jaar een stijging van 2,22 euro te zien.

Collectieve verzekeringen

Verzekeraar DSW maakte eind september traditioneel als eerste de zorgpremie voor volgend jaar bekend. Het maandbedrag stijgt met 6 euro tot 118 euro. De ziektekostenpremie van Menzis wordt een euro per maand duurder, zo meldde het bedrijf maandag. Menzis houdt de premiestijging voor het derde jaar op rij beperkt. De zorgkosten zijn weliswaar weer gestegen, maar Menzis haalt net als vorig jaar zo’n 80 miljoen euro uit de eigen reserves om de prijsstijgingen te dempen. De premie voor de basisverzekering komt daarmee op 123 euro per maand. Bij Ohra gaan klanten komend jaar voor de basisverzekering maar 0,20 euro meer betalen per maand.

Meer over