Nieuws

Zorgen over werkdruk onder Schipholpersoneel juist toegenomen

De zorgen onder Schipholpersoneel over de werkdruk en over de veiligheid van medewerkers en passagiers zijn sinds de start van het jaar alleen maar toegenomen. Dat concludeert FNV na een peiling onder 664 mensen die op de luchthaven werken.

Het Parool
Reizigers staan al vroeg in de ochtend in de wachtrij van de vertrekhal op Schiphol. Reizigers mogen alleen de vertrekhallen in als hun vlucht binnen vier uur vertrekt.  Beeld ANP
Reizigers staan al vroeg in de ochtend in de wachtrij van de vertrekhal op Schiphol. Reizigers mogen alleen de vertrekhallen in als hun vlucht binnen vier uur vertrekt.Beeld ANP

“Dat de zorgen zijn toegenomen, voorspelt niet veel goeds,” zegt campagneleider Joost van Doesburg van de vakbond op Schiphol. Volgens de peiling maakt 95 procent van de ondervraagde werknemers zich zorgen om de hoge werkdruk, 83 procent om het hoge ziekteverzuim en 72 procent over de veiligheidsrisico’s voor het personeel.

Daarbij voorziet 80 procent aanhoudende vertragingen, problemen met bagage en wachtrijen. “De uitkomsten laten zien dat de maatregelen die Schiphol heeft aangekondigd, de zorgen bij werknemers nog onvoldoende hebben weggenomen,” stelt Van Doesburg vast.

Uit de peiling komt ook naar voren dat er niet genoeg mensen zijn om het werk op een veilige en verantwoorde manier te kunnen doen. “Zorgwekkend is daarnaast dat 42 procent zich zorgen maakt over de veiligheid van passagiers en vluchten,” aldus de vakbondsman. De zorgen over de veiligheid zijn het grootst bij medewerkers die rechtstreeks contact hebben met passagiers.

FNV vindt dat als het chaos blijft op Schiphol, de luchthaven op korte termijn nog meer vluchten moet gaan annuleren. “De veiligheid en gezondheid van werknemers en reizigers moet altijd op één staan.”

NBTC: ‘Drukte Schiphol medebepalend bij keuze vakantiebestemming’

De drukte op Schiphol speelt bij veel Nederlanders een rol bij de keuze van hun vakantiebestemming. Dat meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in zijn nieuwste vakantiemonitor.

De helft van alle Nederlanders kijkt zelfs al naar alternatieve reisopties, zoals binnenlandse vakanties. Meer dan vier op de tien mensen in Nederland vulden bij de peiling in dat ze vakantie willen vieren binnen de landsgrenzen.

Deze ontwikkeling zou niet alleen aan de drukte op Schiphol te wijten zijn. De stijgende prijzen spelen ook een rol in de keuze van het soort vakantie, staat in het onderzoek van NBTC. Vier op de tien Nederlanders zou daarnaast bij zijn vakantieplanning rekening houden met een nieuwe coronagolf dit najaar.

Heb jij last minute jouw vakantieplannen omgegooid vanwege de chaos op Schiphol, dan horen we dat graag. Mail naar redactie@parool.nl om jouw verhaal te doen.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Meer over