Zorgen bij politie: Opsporing Verzocht krijgt lange zomerstop en wordt ingekort

Het succesvolle AvroTros-programma Opsporing Verzocht gaat volgend jaar zomer veertien weken van de buis. Ook worden de afleveringen per 1 januari met wel twintig minuten ingekort.

Het Parool
Presentatrice Anniko van Santen tijdens opnames van het programma Opsporing Verzocht vanuit het gemeentehuis in Landgraaf.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Presentatrice Anniko van Santen tijdens opnames van het programma Opsporing Verzocht vanuit het gemeentehuis in Landgraaf.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat is althans het voornemen van de publieke omroep, bevestigt de nationale politie. “Wij proberen dit te voorkomen en zijn in gesprek met de betrokken partijen. Dit vinden wij écht geen goed idee,” laat een woordvoerder woensdagavond weten.

Met een oplossingspercentage van zo’n 40 procent is het maatschappelijk belang van Opsporing Verzocht voor de samenleving onmetelijk groot, aldus de politie. “Het programma vervult in de burgerparticipatie en de opsporing al tientallen jaren een belangrijke rol. Het zou heel problematisch zijn als de publieke omroep haar plannen doorzet,” stelt de woordvoerder.

“Criminaliteit stopt niet in de zomer. Het is er altijd. Het programma bewijst iedere uitzending weer effectief te zijn in het bestrijden van die criminaliteit. Het zou volgens ons heel onverstandig zijn om aan zo’n succesvol format te sleutelen.”

Opsporing Verzocht wordt per 1 januari ingekort naar dertig minuten per aflevering, op een later tijdstip uitgezonden en krijgt een zomerstop van veertien in plaats van zes weken. Het programma blijft wel een prominente plek houden op NPO 1, zo benadrukt een woordvoerder tegenover RTL Boulevard. “We vernieuwen doorlopend en samen met AvroTros willen we ook dit programma toekomstbestendig houden. Zo denken we dat het nog beter tot zijn recht komt om 21.30 uur op de vaste dinsdagavond. In goed overleg met de omroep en het OM wordt de lengte van het programma iets korter en staan er volgend jaar iets minder afleveringen gepland dan dit jaar. Tegelijkertijd zijn we in gesprek om Opsporing Verzocht op een eigentijdse manier te blijven ondersteunen, ook op onze andere platforms.”

Presentatie

Presentatrice Anniko van Santen is al sinds 2005 het gezicht van het programma, waar wekelijks meer dan 1 miljoen mensen naar kijken. In augustus werd Van Santen verrast met een koninklijke onderscheiding. De 49-jarige presentatrice kreeg het lintje uit handen van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum voor haar jarenlange inspanning voor het programma.

“Mede onder haar leiding is Opsporing Verzocht uitgegroeid tot een onmisbare schakel in rechercheonderzoeken en levert het een grote bijdrage aan het oplossen van misdrijven. Daarnaast richt Van Santen zich ook op de belangen van slachtoffers en nabestaanden en kan daarmee gesproken worden van persoonlijke bijzondere verdiensten,” aldus Broertjes.

Sinds 2014 is Van Santen ook verantwoordelijk voor de eindredactie. Op haar initiatief is sinds 2019 ook het onlineplatform van Slachtofferhulp Nederland nauw verbonden aan het programma.

Meer over