Zorgbonus dit keer 200 tot 240 euro, voor alle personeel

Het demissionaire kabinet wil een bonus geven aan alle medewerkers in de zorg. Ze krijgen dan netto 200 tot 240 euro, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

David van der Heeden
Een medewerker van de covid-afdeling in het HMC Westeinde, Den Haag.  Beeld ANP
Een medewerker van de covid-afdeling in het HMC Westeinde, Den Haag.Beeld ANP

De bonus gaat alleen naar zorgmedewerkers die maximaal twee keer modaal verdienen.

Demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg vond het vorige maand nog een dilemma om te beslissen over de hoogte van de bonus en de groep die hem krijgt. Aan de Tweede Kamer schreef ze toen over 500 euro netto voor zorgpersoneel dat veel werkt met corona en daardoor veel ziekteverzuim heeft, óf een extraatje voor alle zorgmedewerkers.

Uitsluiting ongepast

Zorgvakbonden vonden het uitsluiten van bepaalde medewerkers ‘erg ongepast’. “Mensen weten niet hoe ze al dat werk moeten verzetten. En deze discussie werkt niet echt motiverend,” reageerde Zorgvakbond NU’91. Minister De Jonge gaf al eerder aan een voorkeur te hebben voor het belonen van alle zorgmedewerkers. Bovendien was haast geboden, omdat de uitvoering anders vertraging zou oplopen.

Een voorstel van de ChristenUnie om de inkomensgrens voor een bonus te verlagen naar 1,5 keer modaal en zo het uit te keren bedrag te verhogen, ziet De Jonge niet zitten. “De gezamenlijkheid waarin alle zorgprofessionals hard werken binnen de sector vraagt om een onderlinge solidariteit. Dat brengt met zich mee dat ik een bredere doelgroep laat voorgaan op een beperkte stijging van het bonusbedrag,” aldus de bewindsman.

Uitzendkrachten

Uiterlijk 15 juni moet aanvragen mogelijk zijn. Fysiotherapeuten en verloskundigen komen dit jaar ook in aanmerking. Zij kregen de zorgbonus vorig jaar nog niet. Ook schoonmakers, zzp’ers en uitzendkrachten kunnen het extraatje weer krijgen.

Vorig jaar werd een bonus van 1000 euro uitgekeerd aan zorgmedewerkers. Dat kostte meer dan 2 miljard euro. De bonus van vorig jaar werd eveneens toegekend tot een bepaald inkomensniveau. Het aantal aanvragen lag een stuk hoger dan het kabinet had verwacht. Daardoor werd het budget voor de bonus vorig jaar ruim overschreden.

In totaal spendeert het kabinet in 2020 en 2021 drie miljard euro aan zorgbonussen. Dit jaar is 720 miljoen euro beschikbaar voor de bonus.

Meer over