Zorgbonden: ‘Grote stakingsbereidheid ziekenhuispersoneel’

Medewerkers van ruim de helft van de ziekenhuizen in Nederland zeggen mee te doen aan de landelijke staking op 20 november. Ook Amsterdamse ziekenhuizen sluiten zich bij de staking aan.

Het Parool
Ziekenhuismedewerkers hielden eerder deze maand een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde als actie voor een betere cao.  Beeld ANP
Ziekenhuismedewerkers hielden eerder deze maand een lawaaiprotest bij het HMC Westeinde als actie voor een betere cao.Beeld ANP

Dat maakten de zorgbonden maandag bekend. Het gaat om 55 ziekenhuizen die hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

In Amsterdam geven het OLVG Amsterdam Oost en West aan mee te willen doen met de staking. Ook het personeel van ziekenhuis Amstelland in Amstelveen en Zaans Medisch Centrum in Zaandam zijn bereid het werk neer te leggen.

Volgens FNV loopt het aantal ziekenhuizen dat mee wil doen nog fors op, omdat de actiebereidheid onder zorgmedewerkers groeiende is. Daarom is het goed mogelijk dat andere Amsterdamse ziekenhuizen, zoals BovenIJ ziekenhuis, ook mee gaat doen aan de landelijke staking.

Patiënten van het Antoni Van Leeuwenhoek ziekenhuis hoeven niet te vrezen dat afspraken afgezegd worden, omdat de meeste behandelingen tegen kanker onder spoed vallen. Ook het personeel van het VU medisch centrum staakt niet, omdat de universitaire ziekenhuizen een aparte cao hebben.

Nog nooit gebeurd

De bonden kondigden de landelijke ziekenhuisstaking vorige maand aan. Ze deden dat vanwege het uitblijven van een betere cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat er een landelijke staking wordt gehouden onder ziekenhuispersoneel.

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden onder meer goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben tientallen ziekenhuizen 24 uur lang zogeheten zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Meer over