Zondag in hele land code rood door sneeuw en wind, ga niet de weg op

Het KNMI heeft voor zondag voor het hele land code rood uitgeroepen. Rijkswaterstaat roept op vanaf zaterdagavond niet meer de weg op te gaan, vanwege het aankomende winterse weer.

Het Parool
Het KNMI verwacht slechte verkeersomstandigheden vanwege storm Darcy. Beeld ANP
Het KNMI verwacht slechte verkeersomstandigheden vanwege storm Darcy.Beeld ANP

Door de stevige oostenwind is er zondag sprake van een sneeuwjacht. In feite wordt dan de sneeuw vooruit geduwd (‘gejaagd’) door de wind, wat het wegverkeer flink overhoop kan gooien. Er kunnen sneeuwduinen ontstaan: hopen sneeuw.

De meeste wind staat in de noordelijke helft van het land. In de kustgebieden en boven het IJsselmeer komen zware windstoten tot 90 kilometer per uur voor.

Automobilisten van de weg

Ook het protocol voor extreem weer van Rijkswaterstaat is van kracht. “Dit houdt in dat we automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg halen en naar een verzorgingsplaats met faciliteiten brengen,” zegt een woordvoerder. “

“Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen voor gestrande weggebruikers, zodat zij in de kou niet langer dan noodzakelijk achter de vangrail hoeven te staan. Daarnaast moet de weg vrij zijn om sneeuwschuivers de ruimte te geven de sneeuw via de vluchtstrook aan de kant te schuiven.”

Tot 30 centimeter sneeuw

Het gaat vanaf zaterdagavond flink sneeuwen. In Amsterdam zal de eerste sneeuw rond 21.00 uur vallen. In de loop van zondag zal de hoofdstad met zo’n tien centimeter sneeuw te maken krijgen. In het oosten en midden van het land kan mogelijk tussen de 15 en 30 centimeter sneeuw vallen.

Veel instanties nemen al maatregelen om zich voor te bereiden op het winterweer. De Nederlandse Spoorwegen rijden bijvoorbeeld met minder treinen, en alle test- en vaccinatielocaties van de GGD zullen gesloten zijn op zondag.

Mogelijk vertraging op Schiphol

Schiphol waarschuwt reizigers voor mogelijke vertragingen van vluchten op zondag. Of er ook vluchten worden geannuleerd, kon een woordvoerder van de luchthaven niet zeggen.

“We zijn ons druk aan het voorbereiden op de voorspelde sneeuw. Het is nog niet duidelijk wat de impact zal zijn op vluchten,” liet de zegsvrouw weten.

Een ploeg sneeuwruimers van Schiphol staat al klaar. Het gaat om medewerkers van de luchthaven die getraind zijn voor het opruimen van sneeuw. Met trucks met sneeuwschuiven en het sproeien van antivriesvloeistof zullen ze proberen de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden.

Ingepakte olijfbomen

Tegelijk zorgt het extreme weer ook voor veel (voor)pret bij Amsterdammers: men staat massaal in de rij om schaatsen aan te schaffen of te slijpen, om op natuurijs te gaan schaatsen. Ook snowboots zijn niet aan te slepen.

Niet alleen mensen moeten zich voorbereiden: de gemeente Amsterdam heeft eerder vrijdag de 25 Spaanse olijfbomen op het Mr. Visserplein ingepakt, zodat ze niet uitdrogen door de combinatie van sneeuw en harde wind.

Tekst gaat verder onder de foto

De ingepakte olijfbomen. Beeld Het Parool
De ingepakte olijfbomen.Beeld Het Parool

Sneeuwduinen van zes meter

Code oranje en rood worden door het KNMI bepaald en gevolgd door alle weerbedrijven, maar code geel mogen de weerbureaus zelf uitgeven. Code rood is de zwaarste kleurcode en de enige die geldt als weeralarm. Het wordt afgegeven als extreem weer voor zoveel schade, letsel of overlast zorgt dat het een grote impact op de samenleving heeft. De code kan ook in werking treden als er een kleinere kans dan zestig procent is op extreem weer, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Vanwege de extreme weersomstandigheden heeft het KNMI nu dus code rood afgekondigd. De laatste keer dat het hele land met code rood te maken had, was op 13 februari 2012, vanwege ijzel en ijsregen.

In 2017 viel voor het laatst zo veel sneeuw. In Hoog-Soeren op de Veluwe lag toen op 11 december een laag van 44 centimeter en werd ook code rood uitgegeven.

Het sneeuwrecord stamt nog steeds uit 1987. In januari van dat jaar viel er op Terschelling maar liefst 80 centimeter. In dat jaar vond er ook een sneeuwstorm plaats van maar liefst drie dagen, waarin sneeuwduinen zich vormden tot wel zes meter hoog.

Meer over