PlusNieuws

Ziekenhuizen worstelen met coronaontkenners

Door het hele land kampen Nederlandse ziekenhuizen met ernstig zieke patiënten of familieleden die beweren dat corona niet bestaat. Het werk van zorgverleners wordt bemoeilijkt doordat deze coronaontkenners soms verbaal geweld gebruiken en weigeren zich te laten testen.

Marcia Nieuwenhuis
Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen worden geconfronteerd met coronaontkenners. Beeld Bart Maat/ANP
Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen worden geconfronteerd met coronaontkenners.Beeld Bart Maat/ANP

Uit een rondgang van het AD blijkt dat zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen worden geconfronteerd met coronaontkenners. Unithoofd van de intensive care van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) Tanja Hak: “Van naasten van patiënten die met ernstige coronaverschijnselen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, krijgen wij soms te horen: ‘Zeg maar wat hij echt heeft, want corona bestaat niet’.” Volgens haar houden coronaontkenners bijna altijd voet bij stuk, hoe levensbedreigend de situatie ook is. “Zelfs als je mensen omkeert op hun buik voor de beademing, blijven zij corona ontkennen,” aldus Hak.

Geweigerde aanwijzingen

Ook in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zijn er ‘boze patiënten die het onze collega’s niet makkelijk maken door te weigeren om onze aanwijzingen op te volgen’. Woordvoerder Sandra de Jong: “Dit is voor de collega’s die het afgelopen coronajaar zoveel ellende voorbij hebben zien komen een hard gelag.”

In andere ziekenhuizen, zoals in het Amsterdamse OLVG, komt het ontkennen van het virus sporadisch voor. De meeste coronapatiënten die worden opgenomen zijn niet, of onvolledig, gevaccineerd. Verschillende ziekenhuizen, waaronder het Amsterdam UMC, hebben te maken met patiënten die geen coronatest willen. De arts moet dan op een andere wijze aantonen dat er sprake is van covid.

‘Zeer ongemakkelijke situaties’

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen herkent het beeld dat er ‘zeer ongemakkelijke situaties ontstaan tussen ‘niet gevaccineerden en medische professionals’. “Dat kan tot moeilijke situaties leiden,” aldus woordvoerder Wouter van der Horst. “Dat neemt niet weg dat iedereen die zorg nodig heeft, ongeacht gedrag of de keus om niet gevaccineerd te zijn, kan rekenen op hulp.”

Meer over